אנטרוביאזיס, המכונה גם זיהום תולעי סיכה, היא מחלה או זיהום טפילי מציק ומגרד בפי הטבעת, הנגרם בעיקר על ידי תולעי סיכה.
תולעים בפי הטבעת נחשב למצב מדבק ביותר אשר מתפשט לעתים קרובות בתוך משקי בית, בתי ספר וקהילות מלוכדות. הן פוגעות בעיקר בילדים, אך יכולות להופיע בכל הגילאים. קיימים טיפולים רפואיים אפקטיביים, ולצדם זמינות גם תרופות סבתא טבעיות וצמחי מרפא, כגישה חלופית או משלימה.
במאמר זה, נסביר מהי מחלת אנטרוביאזיס, הסימפטומים שלה, גורמים להופעתה, נסקור את הטיפולים הקונבנציונליים ולאחר מכן נתמקד בתרופות סבתא ביתיות וצמחי מרפא, שעשויים לעזור להקל על התסמינים.
מחלת אנטרוביאזיס
- אנטרוביוס ורמיקולריס (שם מדעי: Enterobius vermicularis) היא מחלה טפילית, המתפרצת כאשר ביצים של תולעי סיכה (PINWORM) מגיעות למערכת העיכול.
- מדובר בתולעים לבנות זעירות ודקות, שאורכן 2 עד 10 מילימטרים, ותוחלת חייהן היא עד 45 יום. הביצים שלהן יכולות להמצא במזון מזוהם, במים, או על גבי משטחים מזוהמים.
- לאחר שהביצים מגיעות לחלל הפה ונבלעות, הן בוקעות במעי הדק, והזחלים נעים אל המעי הגס, שם הן מתפתחות לתולעי סיכה בוגרות.
- בשלב זה, נודדות נקבות תולעי הסיכה לאזור פי הטבעת, בדרך כלל בלילה, כדי להטיל ביצים. תנועה זו גורמת לגירוד וחוסר נוחות, מה שמוביל לתסמין האופייני לאנטרוביאזיס – גרד פריאנלי, ובלשון עממית יותר – גרד בטוסיק.
- תסמינים נוספים הם: חוסר שקט (במיוחד בלילה), רגזנות וכעס, קשיי שינה, אובדן תיאבון, כאבי בטן (פחות שכיח) וזיהומים חיידקיים משניים בשל שריטות (נדיר).
גורמים וטיפול רפואי קונבנציונאלי
הגורם העיקרי לאנטרוביאזיס הוא כאמור בליעת ביצים של תולעי סיכה. שיטות היגיינה לקויות, כגון אי נטילת ידיים לאחר השימוש בשירותים או לפני האוכל, תורמות להתפשטות הזיהום. הוא יכול להתפשט גם באמצעות שיתוף של בגדים מזוהמים, מצעים, מגבות וכלי אוכל.
טיפול רפואי באנטרוביאזיס הוא לרוב באמצעות תרופות מרשם, כגון אלבנדזול או מבנדזול (כינוי נפוץ: ורמוקס), שהן היעילות ביותר בסילוק תולעי סיכה ותולעים טפיליות נוספות מהמעיים. תרופות אלו פועלות באמצעות שיבוש היכולת של התולעת לספוג גלוקוז, מה שמוביל בסופו של דבר למותה.
תרופות סבתא
הטיפול הרפואי הקונבנציונלי לתולעים בפי הטבעת נחשב ליעיל בדרך כלל, אולם יש המעדיפים לצרוך תרופות סבתא טבעיות וצמחי מרפא, בשל חשש לתופעות לוואי אפשריות או עמידות לתרופות.
להלן מספר תרופות סבתא וצמחי מרפא שנחקרו ונמצאו יעילות:
שום
השום ידוע ומפורסם בזכות תכונותיו האנטי-מיקרוביאליות, ועשוי לסייע במאבק בזיהומים בתולעי סיכה. ניתן לצרוך שום גולמי או להשתמש בתוספי שום. מינון מומלץ למבוגרים הוא 2-4 שיני שום ליום, בעוד שילדים צריכים לצרוך כמויות קטנות יותר, בהתאם לגילם.
אסמכתא מדעית: במחקר[1] מ-2017 על השפעות של צריכה שום על תולעים מקבוצת הטרמטודות במעיים. נבדקו ההשפעות של שום (Allium sativum). ניתן מינון יומי של בשלוש קבוצות של עכברים: (א) לפני זיהום (מניעתי), (ב) לאחר זיהום (טיפולי) ו-(ג) שניהם, לפני ואחרי ההדבקה (רציף). קבוצה רביעית של עכברים, שלא נחשפו לשום, שימשה כביקורת.
בטפילים שנחשפו לשום זוהו שינויים ניכרים במבנה החלבוני, לרבות נפיחות, קמטים, ושינויים בגופי הפרשה. הפרשת החלבון הופחתה בצורה ניכרת כמו כן וויסות-על של מספר חלבונים, נצפתה בתולעים שטופלו בשום.
התוצאות במחקר סיפקו תובנות חדשות בפעילות האנטלמינטית (חומר עם השפעה דוחה על מגוון טפילים רחב) של תרכובות שום ביו-אקטיביות ובאופן שבו טפילים מגיבים לרעלים.
זרעי דלעת:
זרעי דלעת מכילים חומצת אמינו בשם קוקורביטין (cucurbitin), אשר סבורים שהיא משתקת ומחסלת תולעי סיכה. טוחנים גרעיני דלעת לאבקה ומערבבים עם דבש או יוגורט. המינון המומלץ הוא 2-3 כפות ביום למבוגרים, יש להתאים את המינון באופן יחסי לילדים.
אסמכתא מדעית: מחקר[2] מ-2021 בדק מתן של זרעי דלעת וציפורן טחון (Syzygium aromaticum) על בקיעת ביצי נמטודות במערכת העיכול בכבשים. ביום ה-12 לניסוי, פחת מספר ביצי הנמטודות בקבוצת זרעי הדלעת ב-52.9% ובקבוצת הציפורן ב- 40.7%.
לענה / שיבה (Artemisia annua):
לענה נחקרה בשל תכונותיה האנטי-טפיליות. שיבה מכילה תרכובות כמו ארטמיסינין, אשר יכול לעזור להשמיד תולעי סיכה. המינון בתוספים צריך להתבסס על הוראות היצרן, שכן לענה עלולה להיות רעילה במינונים גבוהים.
אסמכתא מדעית: במאמר[3] מ-2020 מוזכרת הלענה כבעלת פעילות אנטי הלמינטית (נגד תולעים).
נים / אזדרכת הודית (Azadirachta indica):
הנים ידוע בתכונות האנטי-בקטריאליות והאנטי-טפיליות שלו. ניתן לצרוך עלי נים בצורות שונות, כמו כמוסות נים או תה נים. יש להשתמש על פי המינון המומלץ על תווית המוצר.
אסמכתא מדעית: מחקר[4] מ-2006 בדק האם אכילה יומית של עלי נים טריים (Azadirachta indica) יעיל להדברת תולעים בכבשים. התוצאות הראו השפעה על מספר התולעים בכבשים, אך זו לא באה לידי ביטוי בספירת הביצים בצואה שלהם.
זרעי פפאיה:
זרעי פפאיה מכילים אנזים הנקרא פפאין, שעשוי לסייע בהרחקת תולעי סיכה ממערכת העיכול. כותשים זרעי פפאיה ומערבבים עם דבש או יוגורט. המינון למבוגרים הוא בערך כפית אחת ליום.
אסמכתא מדעית: מחקר[5] פיילוט מ-2007 בדק את יעילותם של זרעי פפאיה מיובשים נגד טפילים במעיים אנושיים. הממצאים הצביעו על יעילות בטיפול בטפילי מעיים אנושיים וללא תופעות לוואי משמעותיות.
מנגנון פעולה כימי וביולוגי:
- רבות מתרופות הסבתא הטבעיות הללו, פועלות באמצעות שיבוש חילוף החומרים של תולעי הסיכה, ובכך משפיעות על יכולתן לשרוד ולהתרבות.
- שום, למשל, נחשב כמשחרר תרכובות גופרית, בעלות תכונות אנטי-מיקרוביאליות. זרעי דלעת מכילים קוקורביטין, אשר אמור לשתק ולהרחיק את התולעים.
- סבורים כי לענה ונים משבשים את הפונקציות התאיות של הטפילים, מה שמוביל בסופו של דבר למותן. זרעי הפפאיה מכילים פפאין, אנזים שעשוי לסייע בפירוק התולעים ולהקל על הוצאתן מהגוף.
מינון מומלץ למבוגרים, ילדים ותינוקות
המינונים יכולים להיות שונים בהתאם לתרופה הספציפית, גיל האדם ומשקלו. מומלץ להתייעץ עם בר סמכא רפואי לפני השימוש בכל תרופה טבעית, במיוחד בילדים ותינוקות, מכיוון שגופם עשוי להגיב אחרת לטיפולים אלו.
הקפידו תמיד על המינונים המומלצים המופיעים על תווית המוצר או הישמעו להוראות רופא.
תופעות לוואי ואינטראקציות תרופתיות
ההנחה הרווחת היא כי תרופות סבתא טבעיות וצמחי מרפא בדרך כלל בטוחים לשימוש, אך חשוב לדעת כי הם אינם נטולי תופעות לוואי או אינטראקציות אפשריות. תופעות הלוואי עשויות לכלול אי נוחות במערכת העיכול, תגובות אלרגיות ואינטראקציות עם תרופות אחרות.
נשים הרות או מניקות ואנשים עם מחלות רקע צריכים לנקוט בזהירות ולהתייעץ עם גורם רפואי מוסמך לפני השימוש בתרופות סבתא לתולעים בטוסיק.
סיכום ומסקנות
אנטרוביאזיס, או זיהום תולעי סיכה, הוא מצב טפילי שכיח הפוגע בעיקר בילדים. טיפולים רפואיים קונבנציונאלים זמינים ויעילים, אולם יש לא מעט אנשים שמעוניינים להשתמש במקביל או כאלטרנטיבה – בגישות חלופיות טבעיות, כגון תרופות סבתא וצמחי מרפא.
תרופות טבעיות אלו עשויות לספק הקלה, אך כדאי להשתמש בהן בזהירות ותחת הדרכה של גורם מוסמך. יש לשקול את היתרונות והחסרונות לפני שבוחרים בתרופות טבעיות לטיפול באנטרוביאזיס.
ביבליוגרפיה
- [1] Cortés A, García-Ferrús M, Sotillo J, Guillermo Esteban J, Toledo R, Muñoz-Antolí C. Effects of dietary intake of garlic on intestinal trematodes. Parasitol Res. 2017 Aug;116(8):2119-2129. doi: 10.1007/s00436-017-5511-1. Epub 2017 May 23. PMID: 28536879. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28536879/
- [2] Ježek J, Mirtič K, Rešetič N, Hodnik JJ, Vergles Rataj A. The effect of pumpkin seed cake and ground cloves (Syzygium aromaticum) supplementation on gastrointestinal nematode egg shedding in sheep. Parasite. 2021;28:78. doi: 10.1051/parasite/2021076. Epub 2021 Dec 6. PMID: 34870589; PMCID: PMC8647689. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8647689/
- [3] Septembre-Malaterre A, Lalarizo Rakoto M, Marodon C, Bedoui Y, Nakab J, Simon E, Hoarau L, Savriama S, Strasberg D, Guiraud P, Selambarom J, Gasque P. Artemisia annua, a Traditional Plant Brought to Light. Int J Mol Sci. 2020 Jul 15;21(14):4986. doi: 10.3390/ijms21144986. PMID: 32679734; PMCID: PMC7404215. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7404215/
- [4] Chandrawathani P, Chang KW, Nurulaini R, Waller PJ, Adnan M, Zaini CM, Jamnah O, Khadijah S, Vincent N. Daily feeding of fresh Neem leaves (Azadirachta indica) for worm control in sheep. Trop Biomed. 2006 Jun;23(1):23-30. PMID: 17041548. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17041548/
- [5] Okeniyi JA, Ogunlesi TA, Oyelami OA, Adeyemi LA. Effectiveness of dried Carica papaya seeds against human intestinal parasitosis: a pilot study. J Med Food. 2007 Mar;10(1):194-6. doi: 10.1089/jmf.2005.065. PMID: 17472487. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17472487/