בתחילת מאמר זה, נסביר מהי דלקת בדרכי השתן, נתאר את הסימפטומים שלה והגורמים האפשריים להיווצרותה. בהמשך נתעמק בתרופות סבתא יעילות לטיפול בדלקת בדרכי השתן, מנגנוני הפעולה, מינונים מומלצים, תופעות לוואי ואינטראקציות אפשריות.
תיאור וגורמים לדלקת בדרכי השתן
דלקת בדרכי השתן (UTI) נגרמת לרוב בשל זיהום, ונחשבת להפרעה שכיחה בגברים ונשים, בכל הגילאים, אולם נפוצה יותר בקרב נשים. זיהומים אלו יכולים להיות מאוד לא נוחים ולפעמים אף כואבים.
זיהום בדרכי השתן מתרחש כאשר חיידקים, בדרך כלל Escherichia coli (E. coli), חודרים לדרכי השתן, הכוללים את שלפוחית השתן, השופכה, השופכנים והכליות.
תסמינים נפוצים
- הטלת שתן תכופה ודחופה
- תחושת צריבה בזמן מתן שתן
- שתן סמיך, מדמם או בעל ריח חזק
- אי נוחות או כאב בבטן התחתונה או בגב
- הרגשת עייפות או רעד.
דלקות בדרכי השתן, יכולות כאמור להשפיע על כל המגדרים, אך נשים נוטות לסבול מהן יותר, בגלל שיש להן שופכה קצרה יותר, המאפשרות לחיידקים לעבור ביתר קלות לתוך שלפוחית השתן.
גורמי סיכון נוספים כוללים: פעילות מינית מרובה, הריון, הפרעות בדרכי השתן ומערכת חיסונית מוחלשת.
תרופות סבתא לדלקת בדרכי השתן
למרבה המזל, ישנם טיפולים רפואיים יעילים, וכן מספר תרופות סבתא ביתיות וצמחי מרפא, היכולים להקל על התסמינים, ולעזור בתהליך הריפוי.
מיץ חמוציות
חמוציות מכילות פרואנטוציאנידינים ופוליפנולים, תרכובות נוגדות חימצון חזקות, היכולות למנוע מחיידקים להיצמד אל דפנות דרכי השתן. שתיית מיץ חמוציות טהור, לא ממותק, או נטילת תוספי חמוציות יכולים להועיל.
ספרות מדעית: סקירה[1] שפורסמה ב-"Journal of Urology" בשנת 2017 העלתה כי תוספי חמוציות עשויים להפחית את הסיכון לדלקות חוזרות בדרכי השתן.
מינון מומלץ: כ-240 מ"ל של מיץ חמוציות טהור, מדי יום, או בהתאם להנחיות מומחה.
תופעות לוואי: אנשים מסוימים עשויים לחוות אי נוחות בבטן או שלשול. הימנעו מצריכת תוספי חמוציות אם יש לכם היסטוריה של אבנים בכליות, מכיוון שהם מכילים אוקסלטים שיכולים לתרום להיווצרות אבני כליה.
אינטראקציות בין תרופתיות: חמוציות עלולות ליצור אינטראקציה עם תרופות מסוימות לדילול דם, לכן התייעצו עם הרופא המטפל במידה ואתם נוטלים תרופות כאלה.
די מאנוז (D Mannose)
די מאנוז הוא סוכר טבעי המצוי בחמוציות ובפירות אחרים. הוא עשוי לסייע במניעת דלקות בדרכי השתן בשל פעולתו המונעת היצמדות של חיידקים לרירית דרכי השתן.
ספרות מדעית: מחקר[2] שפורסם ב-"World Journal of Urology" בשנת 2014 מצא שדי מאנוז היה יעיל בטיפול ובמניעת דלקות בדרכי השתן.
מינון מומלץ: 1.5 עד 2 גרם אבקת D-Mannose מומסת במים כל 2-3 שעות בזמן דלקת פעילה.
תופעות לוואי: די מאנוז בדרך כלל בטוח ונסבל היטב. הוא נחשב בטוח גם לילדים.
אינטראקציות תרופתיות: D-Mannose לא ידוע כבעל אינטראקציות משמעותיות עם תרופות.
ענבי דוב / Arctostaphylos uva–ursi (Bearberry)
ענבי דוב (Bearberry) זה צמח מרפא, הידוע בתכונות האנטי-מיקרוביאליות שלו. הוא מכיל תרכובת בשם ארבוטין, המומרת להידרוקינון בשתן, שם היא יכולה לעזור להילחם בחיידקים.
ספרות מדעית: מחקר[3] יעילות השוואתית כפול סמיות, אקראי ומבוקר, מ-2018, בדק את האפשרות להפחית את השימוש באנטיביוטיקה לטיפול בדלקת בדרכי השתן, בפרקטיקה הכללית. זאת באמצעות טיפול במיצוי ענבי דוב (ארבוטין).
כותבי המאמר מציינים כי תוצאות המחקר עשויות לשנות את אסטרטגיית הטיפול הקיימת, בפרקטיקה הכללית, בכך שיידחה השימוש באנטיביוטיקה וכן יופחת השימוש באנטיביוטיקה בטיפול ראשוני.
מינון מומלץ: התייעצו עם רופא או בר סמכא בתחום הבריאות, לגבי מינון נכון, מכיוון שענבי דוב עלולים להיות רעילים במינונים גבוהים.
תופעות לוואי: ענבי דוב עלולים לגרום לקלקול קיבה ולהזיק אם לא נלקחו לפי ההוראות. בכל מקרה צמח המרפא לא מומלץ לשימוש ארוך טווח.
אינטראקציות תרופתיות: ענבי דוב עלולים לקיים אינטראקציה עם תרופות שונות, כגון משתנים ותרופות מבסיסות שתן (Alkalizing agents). במידה ואתן נוטלים תרופות, התייעצו עם רופא לפני השימוש בענבי דוב.
שורש חותם זהב / goldenseal root
חותם זהב (goldenseal) הוא תרופה צמחית נוספת, בעלת תכונות אנטי-מיקרוביאליות. הוא מכיל ברברין (אלקלואיד), שעשוי לסייע להפחית דלקות בדרכי השתן.
ספרות מדעית: בסקירה[4] אודות תרופות טבעיות לדלקת בדרכי השתן מוזכר חותם זהב (Hydrastis canadensis L) כאחד מצמחי המרפא שמכילים ברברין. מצוין שם כי ברברין היא תרופה חשובה נגד חיידקים רבים ונלחמת בזיהומים בכך שהיא מונעת היצמדות של חיידקים (מיני E. coli ו-Proteus) לתא המארח.
עובדה זו מעידה על תפקידו המשמעותי של ברברין בטיפול בדלקת בדרכי השתן.
מינון מומלץ: התייעצו עם איש מקצוע רפואי לגבי מינון נכון, שכן לחותם זהב יכולות להיות תופעות לוואי ואינטראקציות עם תרופות אחרות.
תופעות לוואי: שורש חותם זהב עלול לגרום לבעיות עיכול, ויכול להיות רעיל במינון גבוה.
אינטראקציות תרופתיות: חותם זהב עלול לקיים אינטראקציה עם תרופות שונות, כולל נוגדי קרישה ותרופות ליתר לחץ דם. במקרה כזה, התייעצו עם רופא לפני השימוש.
סיכום
תרופות סבתא ביתיות וצמחי מרפא יכולים להיות בעלי ברית חשובים בטיפול ומניעה דלקות בדרכי השתן. עם זאת, חשוב להשתמש בהם בזהירות ולהתייעץ עם רופא או בר סמכא בתחום הבריאות,, במיוחד אם אתם סובלים ממחלות רקע או נוטלים תרופות.
זכרו כי למרות שמחקרים מדעיים הצביעו על תועלת בנטילת תרופות טבעיות אלה, הן לא אמורות לבוא כתחליף לאנטיביוטיקה, שנדרשת במקרים חמורים. במידה ואתם סובלים מדלקות ממושכות או קשות בדרכי השתן – פנו תמיד לייעוץ רפואי, כדי למנוע סיבוכים.
ביבליוגרפיה
- [1] Luís, Ângelo; Domingues, Fernanda; Pereira, Luísa∗ Can Cranberries Contribute to Reduce the Incidence of Urinary Tract Infections? A Systematic Review with Meta-Analysis and Trial Sequential Analysis of Clinical Trials, Journal of Urology: September 2017 – Volume 198 – Issue 3 – p A1-A18, 453-714. doi: 10.1016/j.juro.2017.03.078 https://www.auajournals.org/doi/abs/10.1016/j.juro.2017.03.078
- [2] Kranjčec B, Papeš D, Altarac S. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial. World J Urol. 2014 Feb;32(1):79-84. doi: 10.1007/s00345-013-1091-6. Epub 2013 Apr 30. PMID: 23633128. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23633128/
- [3] Afshar K, Fleischmann N, Schmiemann G, Bleidorn J, Hummers-Pradier E, Friede T, Wegscheider K, Moore M, Gágyor I. Reducing antibiotic use for uncomplicated urinary tract infection in general practice by treatment with uva-ursi (REGATTA) – a double-blind, randomized, controlled comparative effectiveness trial. BMC Complement Altern Med. 2018 Jul 3;18(1):203. doi: 10.1186/s12906-018-2266-x. PMID: 29970072; PMCID: PMC6029138. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6029138/
- [4] Das S. Natural therapeutics for urinary tract infections-a review. Futur J Pharm Sci. 2020;6(1):64. doi: 10.1186/s43094-020-00086-2. Epub 2020 Sep 18. PMID: 33215041; PMCID: PMC7498302. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7498302/