שם עברי: בבונג דו גוני
שם עממי: קמומיל גרמני, German Chamomile
שם מדעי: Matricaria recutita
משפחה: מורכבים
חלקי הצמח בשימוש: פרחים, זרעים, עלים.
מוצא ואזורי תפוצה:
בבונג דו גוני (שם מדעי: Matricaria recutita) , המוכר גם בשם קמומיל גרמני, הנו שיח נמוך ורחב המשתייך למשפחת המורכבים. הבבונג התפרסם לאורך ההיסטוריה בשל סגולותיו הרפואיות והארומטיות.
להלן מידע על מקורו, תפוצתו ובית הגידול שלו:
מוצא
מקורו של הקמומיל הגרמני באירופה ובמערב אסיה. נעשה בו שימוש רב שנים ברפואה האירופית המסורתית ווהשתמשו בו, למטרות שונות, במשך מאות שנים. הוא קשור קשר הדוק לזן אחר המכונה קמומיל רומאי (Chamaemelum nobile), שמקורו באזור הים התיכון.
אזורי תפוצה
עם הזמן, הקמומיל הגרמני הוצג והתאזרח במקומות שונים בעולם, בשל הפופולריות שלו ויכולתו להסתגל לתנאי אקלים שונים. כיום ניתן למצוא אותו גדל באזורים רבים ברחבי העולם, הכוללים את צפון אמריקה, דרום אמריקה, אוסטרליה וחלקים מאפריקה ואסיה.
תפוצת הבבונג עשויה להשתנות, בהתאם לתנאי האקלים המקומיים ושיטות הגידול.
בית גידול:
קמומיל הוא צמח רב תכליתי, היכול לשגשג במגוון בתי גידול. הוא מעדיף בדרך כלל קרקעות מנוקזות היטב, חוליות או עצי חרס, ולעיתים קרובות ניתן למצוא אותו גדל בשדות, כרי דשא, לצדי דרכים ובאזורי פרא.
דרושה לו שמש מלאה כדי לצמוח כראוי, והוא ידוע בעליו הנמוכים, המנוצים ופרחיו החינניים. הבבונג טופח הן בשל שימושיו הרפואיים והן בשל שימושיו הקולינריים. קל לגדלו בגינות ובעציצים. הפרחים נקטפים בדרך כלל כשהם בפריחה מלאה.
הקמומיל הגרמני התפרסם לאורך ההיסטוריה כצמח מרפא, וידוע בסגולותיו המרגיעות והמשקיטות. הוא משמש בדרך כלל להכנת תה צמחים, שמנים אתריים ותרופות צמחיות שונות למצבים כגון: נדודי שינה, הפרעות עיכול וגירויים בעור.
בנוסף, לקמומיל יש ניחוח נעים המזכיר תפוח, עניין שהופך אותו לתוסף פופולרית למוצרי קוסמטיקה, סבונים וארומתרפיה.
תיאור בוטני
בבונג דו גוני, הידוע בכינוי קמומיל גרמני, הוא צמח חד-שנתי קטן ועשבוני השייך למשפחת המורכבים. הוא מתאפיין בעלים הנוצתיים המיוחדים שלו ובפרחיו הדומים לצמח החיננית (שם מדעי: Bellis).
קמומיל מוכר בזכות סגולותיו הארומטיות ונמצא בשימוש נרחב ברפואת הצמחים המסורתית, בתחום הקולינרי ולמטרות קוסמטיות שונות.
- גודל צמח: גובה: צמחי הקמומיל גדלים בדרך כלל לגובה של 15 עד 50 ס"מ.
- עלים: העלים קטנים, מחולקים ועדינים, וגזורים לאונות. מה שמשווה להם מראה של נוצה או שרך. שפת העלה מפורצת, וצבעם ירוק עז. העלים בעלי ניחוח נעים דמוי תפוח בעת כתישה.
- פרחים: פרחי הקמומיל הם החלק המובהק של הצמח ולעתים קרובות הסיבה העיקרית לגידולו. ראשי הפרחים מורכבים מפרחים לשוניים לבנים וצינוריים צהובים (עלי כותרת), המקיפים דיסקה (עיגול) צהובה. קוטר כל פרח נע בין 1 עד 2 ס"מ, ויש להם ארומה מתוקה ופירותית. הם נישאים על גבעולים דקיקים וזקופים ונמצאים לרוב במקבצים.
- שורשים: מערכת שורשים סיבית בעלת שורש מרכזי.
- פרי: פרי קטן יבש וזרעוני, שהוא למעשה פרי יבש וזרע אחד.
- בית גידול ותנאי גידול: קמומיל גדל באופן מיטבי בקרקעות מנוקזות היטב, חוליות או חרסיות. הוא זקוק לשמש מלאה כדי לשגשג ומסתדר היטב באזורים עם חשיפה טובה לאור השמש. ניתן למצוא אותו גדל בשדות, כרי דשא, צידי דרכים ובאזורי פרא. הצמח ידוע ביכולתו לגדול במגוון רחב של תנאי אקלים והוא תורבת באזורים שונים ברחבי העולם.
- תקופת הפריחה: הקמומיל פורח בדרך כלל מסוף האביב ועד לחודשי הקיץ.
- טיפוח: קמומיל גדל לרוב כצמח שנתי, וניתן לגדלו בקלות בגנים או בעציצים. הפרחים נקטפים בדרך כלל כשהם בפריחה מלאה, למטרות שונות, הכוללות הכנת תה צמחים והפקת שמנים אתריים.
רכיבים פעילים ומנגנון פעולה
קמומיל גרמני מכיל מגוון רכיבים פעילים, התורמים לסגולותיו הרפואיות. תרכובות פעילות אלו מקיימות אינטראקציה עם הגוף באמצעות מנגנוני פעולה שונים, הגורמים ומפעילים את ההשפעות המרגיעות והטיפוליות של העשב.
המרכיבים הפעילים העיקריים של הקמומיל ומנגנוני הפעולה שלהם כוללים:
- קאמזולן (Chamazulene): קאמזולן הוא תרכובת כחולה, ארומטית שנוצרת כאשר הקמומיל מחומם או מיובש. יש לו תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון. הקאמזולן מעכב את הייצור של כימיקלים דלקתיים בגוף, ויכול לעזור להפחית אדמומיות ונפיחות הקשורים לגירויים בעור, אלרגיות ומצבים דלקתיים.
- אפיגנין (Apigenin): אפיגנין הוא פלבנואיד המצוי בקמומיל, וידוע בהשפעותיו נוגדות החרדה והמרגיעות. הוא נקשר לקולטנים במוח, במיוחד קולטני GABA-A, המעורבים בוויסות חרדה ומתח. באמצעות ויסות קולטנים אלה, האפיגנין מסייע בהשריית רגיעה והפחתת חרדה.
- ביסבולול / אלפא-ביסבולול (Alpha-Bisabolol): ביסבולול הוא אלכוהול טבעי המצוי בשמן אתרי קמומיל. יש לו תכונות אנטי דלקתיות, אנטי מיקרוביאליות ומרגיעות עור. ביסבולול יכול לעזור להפחית את דלקת העור ואדמומיות ולקדם ריפוי פצעים. בנוסף ווא משמש כרכיב במוצרי טיפוח בשל השפעותיו המרגיעות.
- מטריצין: מטריצין הוא קודמן לקאמזולן. הוא הופך לצקאמזולן כאשר קמומיל עובר חימום או ייבוש. בדומה לקאמזולן, גם המטריצין מפגין תכונות אנטי דלקתיות ויכול לעזור להקל על דלקות באיזורים שונים של הגוף, כולל בעור ובמערכת העיכול.
- פלבנואידים: קמומיל מכיל פלבנואידים שונים, ביניהם קוורצטין, לוטאולין ורוטין. לתרכובות אלו תכונות נוגדות חמצון, העוזרות להגן על תאים מפני נזקים הנגרמים בידי רדיקלים חופשיים. הם גם עשויים לסייע להשפעות האנטי דלקתיות של הקמומיל.
- שמנים אתריים: שמן אתרי קמומיל מכיל שילוב של תרכובות נדיפות התורמות לארומה הנעימה ולהשפעותיו הטיפוליות. לשמנים אלה יש אפקט מרגיע בשאיפה או בשימוש ארומתרפי.
מנגנוני הפעולה הרב-גוניים של הקמומיל הגרמני הפכו אותו לצמח המיועד לטיפול במגוון רחב של מצבים, לרבות חרדה, נדודי שינה, קשיי עיכול, גירויים בעור ועוד. הוא נצרך לעתים קרובות כתה, באופן מקומי (עורי), בשמנים אתריים או בתמציות צמחים.
שימושים ברפואה העממית
- מערכת העיכול: קמומיל גרמני שימש במשך מאות שנים להקהל על בעיות עיכול שונות. מערכות הרפואה המסורתית, ובהן רפואה סינית מסורתית (TCM) ומסורות צמחי מרפא אירופאיות, ממליצות גם כיום על תה קמומיל או חליטות שנועדו להקל על מגוון תסמינים. כגון: הפרעות עיכול, נפיחות, גזים וקלקול קיבה. מאמינים שהוא מסייע להרפיית השרירים החלקים, של מערכת העיכול, הפחתת הדלקת, ושיפור תחושת הנוחות הכללית במערכת העיכול.
- נוגד דלקת ומשכך כאבים: ברפואת הצמחים המסורתית, בבונג דו גוני שימש כחומר אנטי דלקתי בשימוש מקומי (עורי) או כתמיסה להרגעת גירויים בעור, פריחות ופצעים. בנוסף, התכונות האנטי דלקתיות של קמומיל שימשו להקלה על כאבי פרקים ושרירים.
- השריית רגיעה: קמומיל גרמני התפרסם בהשפעותיו המרגיעות (סדטיביות). תרבויות רבות השתמשו בתה קמומיל כדי להשרות רגיעה, הפחתת מתח, והקלה על תסמיני חרדה, ונדודי שינה.
- בריאות דרכי הנשימה: בחלק משיטות הרפואה המסורתית, נעשה שימוש בקמומיל להקלה על הפרעות נשימה, כגון שיעול, הצטננות וברונכיטיס. נעשה שימוש בשאיפת אדים עם מים, המכילים קמומיל או שמן אתרי קמומיל, כדי להקל על אי נוחות נשימתית והפחתת דלקת בדרכי הנשימה.
- מחזור (וסת): תרופות צמחיות מסורתיות, בתרבויות שונות, השתמשו בקמומיל להקלה על כאבי מחזור ואי נוחות. סברו כי תה קמומיל עוזר להרפיית שרירי הרחם והפחתת כאבים הקשורים לווסת.
- בריאות הפה: התכונות האנטי-דלקתיות והאנטי-מיקרוביאליות של הבבונג העניקו לו פופולאריות פופולרית בטיפולים אורליים מסורתיים. שטיפה עם תה קמומיל או שימוש במי פה המכילים קמומיל נחשבה יעילה בהרגעת פצעים בפה, דלקות חניכיים וגירויים קלים.
- ילדים ותינוקות: הקמומיל שימש לטיפול במצבים רפואיים קלים בילדים ותינוקות, כגון קוליק (כאב בטן בתינוקות), תחושת אי נוחות בזמן בקיעת השיניים ותפרחת חיתולים. תה קמומיל או מוצרים מוזלפים קמומיל מורחים באופן מקומי או ניתנים דרך הפה כדי לספק הקלה.
- בריאות עיניים: שיטות צמחי מרפא מסורתיות נהגו להשתמש במים המכילים קמומיל לשטיפת העיניים במטרה להקל על גירויי עיניים, אדמומיות ואי נוחות.
שימוש רפואי מבוסס מחקר
יישומיו הטיפוליים של הקמומיל הגרמני (Matricaria recutita) זכו להכרה ברפואה הקונבנציונלית המודרנית. בוצעו מחקרים מדעיים שבחנו את התועלת של שימושים רפואיים שונים, שהוזכרו ברפואה המסורתית.
להלן חלק מיישומיו הרפואיים, הנתמכים במחקר המדעי:
מערכת העיכול
קמומיל גרמני ידוע ביכולתו להקל על אי נוחות במערכת העיכול, הכוללת הפרעות עיכול וגזים. מחקרים מראים כי הצמח יכול לעזור להרפות את השרירים החלקים של מערכת העיכול, מה שמוביל להפחתת עוויתות ולשיפור תהליך העיכול.
מחקר[1] מ-2014 מצא השילוב של שרף מור, coffee charcoal ותמצית פרחי קמומיל יעיל, נסבל היטב ובטוח לשימוש בחולים עם תסמינים של שלשול חריף. עוד הוסיפו כי ההשפעות דומות לטיפולים קונבנציונליים המשמשים בטיפול שגרתי.
הפחתת חרדה ומתח
לקמומיל יש תכונות מפחיתות חרדה, והוא משמש, לעתים קרובות, להתמודדות עם סימפטומים שנובעים מחרדה ומתח. תוצאות מחקר[2] אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלצבו של טיפול בתמצית קמומיל להפרעת חרדה כללית (GAD) שפורסם ב-2009 מצביעות על כך שלקמומיל עשויה להיות פעילות נוגדת חרדה מתונה בחולים עם GAD קל עד בינוני.
נדודי שינה והפרעות שינה
ההשפעות המרגיעות הקלות של קמומיל יכולות לעזור לרגיעה ולשיפור איכות השינה. מחקר[3] פיילוט, אקראי, מבוקר פלצבו משנת 2011 על היעילות והבטיחות של תמצית קמומיל סטנדרטית עבור נדודי שינה ראשוניים כרוניים מצא שקמומיל יכול לספק יתרונות קלים מבחינת התפקוד בשעות היום ויתרונות מסוימים במבוגרים עם נדודי שינה ראשוניים כרוניים. נדרש מחקר נוסף.
בעיות עור
התכונות האנטי דלקתיות והמרגיעות של קמומיל הופכות אותו לשימושי להתמודדות עם בעיות עור שונות, כגון דרמטיטיס, אקזמה ופצעים קלים.
מאמר[4] מ-2023 סוקר את השימושים המסורתיים, המרכיבים הכימיים, הפעילויות הפרמקולוגיות ומחקרי בקרת האיכות בקמומיל. מצוין שם כי מריחה מקומית של תמצית קמומיל (כתחליב או אבקה) יכולה לשמש להרחקת יתושים, טיפול במחלות עור, פצעים ועוד.
בריאות הפה
התכונות האנטי-מיקרוביאליות והאנטי דלקתיות של קמומיל הובילו לשימוש בו במוצרם לטיפוח הפה. מחקר[5] שפורסם ב-2016 בדק יעילות קלינית של מי פה שהכילו 1% קמומיל ו-0.12% כלורהקסידין לניהול דלקת חניכיים בחולים העוברים טיפול אורתודונטי, עם מכשירים קבועים.
הממצאים הראו שזה הפחית הצטברות של ביופילם (קבוצה של תאים הדבוקים זה לזה) ודימום חניכיים, בחולים עם דלקת חניכיים, כנראה בגלל פעילותו האנטי-מיקרוביאלית והאנטי דלקתית.
השפעות אנטי דלקתיות ונוגדי חמצון
קמומיל מכיל תרכובות בעלות תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון, שיכולות להועיל לבריאות הכללית. ולתרום ליעילותו בטיפול במצבים שונים. מחקר[6] מ-2023 עדות התומכת בטיפול בשמנים אתריים של קמומיל בשל השפעותיהם האנטי דלקתיות במקרופאגים (תא דם לבן השייך למערכת החיסונית) אנושיים ובעכברים.
ריפוי פצעים
יכולתו של הקמומיל להרגיע את העור, הובילו לשימוש בו בטיפול בפצעים. מחקר[7] מ-2021 בדק שילוב שני צמחי מרפא לריפוי פצעים: קמומיל גרמני ורימון מצוי. במחקר הוצגו פעילויות נוגדות חמצון גבוהות וריפוי פצעים, שיכולות להיות קשורות לתכולה הגבוהה של פיטוכימיקלים. בהשוואה לטיפול בצמח יחיד, הצורה המשולבת של שני צמחים אלה, בריכוזים נמוכים יותר, האיצה את סגירת הפצעים.
חשוב לציין כי למרות שקמומיל גרמני הוכיח יכולת טיפולית בתחומים שהוזכרו לעיל, יש לדעת כי התגובות האישיות עשויות להשתנות מאדם לאדם. בנוסף, המינון ואופן השימוש בקמומיל (למשל, תה, תמצית או שמן אתרי) יכולים להשפיע על יעילותו.
בטרם השימוש בקמומיל גרמני, למטרות רפואיות, מומלץ להתייעץ עם רופא, במיוחד אם יש לכם מחלות רקע או נוטלים תרופות. קמומיל עלול לפעמים לקיים אינטראקציה עם תרופות מסוימות, וייתכן שהוא לא מתאים לכולם. השתמשו תמיד במוצרי קמומיל לפי המינונים המומלצים.
מינונים מומלצים
המינון המומלץ של בבונג דו גוני צריך להיות מותאם לאופן מתן הצמח (למשל בתה, כמוסות או תכשירים מקומיים), המטרה המיועדת (למשל, הרפיה, הקלה על מערכת העיכול או טיפול בעור), וגורמים אינדיבידואליים, הכוללים גיל ובריאות כללית.
להלן מספר הנחיות כלליות למינוני קמומיל במבוגרים וילדים:
תה קמומיל:
- מבוגרים: בדרך כלל, מבוגרים יכולים לצרוך 1 – 2 כוסות תה קמומיל ליום. כדי להכין כוס תה, הוסיפו 1 – 2 כפיות של פרחי קמומיל מיובשים, והשרו במים חמים למשך 5 עד 10 דקות.
- ילדים: לילדים ניתן לתת תה קמומיל בכמויות קטנות יותר, כמו חצי כוס ליום. כמו כן יש להכינו עם ריכוז נמוך יותר של פרחי קמומיל. יש לתת לתה להתקרר לטמפרטורה בטוחה לפני הצריכה.
הערה: מומלץ להתאים את המינון לסבילות האישית והאפקט הרצוי. לכן רצוי להתחיל במינון נמוך ולהעלותו בהדרגה לפי הצורך.
כמוסות או תמציות קמומיל:
- מבוגרים: קפסולות קמומיל או תמציות נוזליות זמינות בפורמולציות (הרכב של תערובת חומרים) ובעוצמות שונות. מינון יומי נפוץ למבוגרים הוא 400-1,600 מ"ג, המחולק למנות רבות.
- ילדים: השימוש בכמוסות או בתמציות קמומיל בילדים צריך להיות מודרך בידי בר סמכא, שכן המינון המתאים עשוי להשתנות בהתאם לגיל הילד, משקלו ומצבו הבריאותי הספציפי.
יישומים מקומיים (קרמים או משחות קמומיל):
- מבוגרים: לצורך שימוש מקומי לבעיות עור או לטיפול בפצעים, עקבו אחר הוראות היצרן או גורם רפואי מוסמך.
- ילדים: יש להשתמש בתכשירי קמומיל מקומיים לילדים בהתאם להמלצות הרופא. זכרו לוודא שהמוצר מתאים לשימוש בילדים.
- הערה: יש לנהוג בזהירות ולבקש הדרכה מבר סמכא בתחום הבריאות, במיוחד כאשר משתמשים בקמומיל בצורות מרוכזות או למטרות רפואיות. תיתכן רגישות או הופעת תגובה אלרגית בחלק מהאנשים, לכן רצוי לבצע בדיקת טלאי (מדבקות), על חלק עור קטן, לפני שימוש מקומי נרחב.
תופעות לוואי / אינטראקציות / בטיחות
בשימוש מתון וזהיר, בבונג דו גוני נחשב לרוב בטוח עבור רוב האנשים. עם זאת, יתכנו תופעות לוואי ואינטראקציה עם תרופות מסוימות. לכן חשוב להיות מודעים ומוכנים לאפשרויות לא נעימות אלה.
תופעות לוואי אפשריות:
- תגובות אלרגיות: חלק מהאנשים עלולים להיות אלרגיים לקמומיל, במיוחד אם הם סובלים מאלרגיה לצמחים ממשפחת המורכבים, כגון חמניה, חרצית,, ציפורני חתול או גדילן מצוי. תגובות אלרגיות יכולות להיות פריחות בעור, גרד, נפיחות וקשיי נשימה. אם אתם חווה סימנים כלשהם לתגובה אלרגית לאחר השימוש בקמומיל, הפסיקו מיד את השימוש ופנו לטיפול רפואי.
- הפרעה במערכת העיכול: במקרים נדירים, קמומיל עלול לגרום לאי נוחות בבטן, בחילות, הקאות או שלשולים. במיוחד כאשר הוא נצרך בכמויות מופרזות או בריכוז גבוה.
- רגישות בעור: מריחה מקומית של קמומיל, כגון משחות אוקרמים מבוססי קמומיל, עלולה לגרום לגירוי בעור או לקונטקט דרמטיטיס (דלקת עור ממגע) אצל חלק האנשים במיוחד אלה עם עור רגיש.
- נמנום: לקמומיל יש השפעות מרגיעות קלות, ולכן עלול לגרום לנמנום, במיוחד כאשר נצרך בכמויות גדולות או בשילוב עם תרופות הרגעה אחרות או אלכוהול.
אינטראקציות בין תרופתיות
- תרופות נוגדות קרישה ונוגדות טסיות: בבונג מכיל תרכובות, שיכולות להיות להן השפעות נוגדות קרישה קלות (מדללות דם). במידה והוא נלקח בשילוב עם נוגדי קרישה או נוגדי טסיות כמו וורפרין (קומדין) או אספירין, הוא עלול להגביר את הסיכון לדימום. יש להשתמש בשילוב זה בזהירות, ומומלץ תחת פיקוח רפואי.
- תרופות הרגעה: לקמומיל כאמור תכונות המשרות רגיעה קלה. שילובו עם תרופות הרגעה או תרופות המדכאות מערכת העצבים המרכזית (CNS), כגון בנזודיאזפינים או עזרי שינה מסוימים, יכולה להגביר ישנוניות. יש להתייעץ עם רופא במידה ואתם נוטל תרופות כאלה.
- מעכבי האנזים ציטוכרום P450 (CYP450): חלק מהתרכובות בקמומיל עלולות לעכב אנזימי כבד ספציפיים, המעורבים בחילוף החומרים של התרופה. הוא עלול לשנות את יעילותתן של תרופות מסוימות, המבוססות על אנזימים אלה לצורך מטבוליזם, כגון סטטינים מסוימים ותרופות נגד פטריות.
- הריון והנקה: תה קמומיל נחשב לרוב בטוח בצריכה מתונה במהלך ההריון. אולם לצריכה מופרזת עלולה להיות השפעות "ממריצות רחם". נשים בהריון ו/או מניקות צריכות להתייעץ עם הרופא המטפל, בטרם השימוש בתוספי קמומיל מרוכזים.
- ילדים ותינוקות: יש לגשת בזהירות ובתבונה לשימוש בקמומיל בתינוקות וילדים קטנים. בעיקר מחשש להופעת תגובות ותופעות לוואי אחרות. התייעצו תמיד עם רופא ילדים לפני מתן קמומיל לילדים.
- ניתוח: אם מתוכנן לכם ניתוח, כדאי ליידע את הרופא שלך לגבי השימוש בתוספי קמומיל, שכן הם עלולים לקיים אינטראקציה עם חומרי ההרדמה או להשפיע על דימומים, במהלך הניתוח.
לתשומת לבכם!
כמו בכל תרופה או תוסף צמחי מרפא, התגובות האישיות לקמומיל הן אישיות יכולות להיות שונות בין אדם לאדם. לכן חיוני להשתמש בו בתבונה ותחת הדרכה של בר סמכא, בעת הצורך. אם אתם נוטלים תרופות או סובלים ממחלות רקע, התייעצו עם רופא לפני השימוש בצמח.
ביבליוגרפיה
- [1] Albrecht U, Müller V, Schneider B, Stange R. Efficacy and safety of a herbal medicinal product containing myrrh, chamomile and coffee charcoal for the treatment of gastrointestinal disorders: a non-interventional study. BMJ Open Gastroenterol. 2015 Feb 6;1(1):e000015. doi: 10.1136/bmjgast-2014-000015. PMID: 26462267; PMCID: PMC4533328. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26462267/
- [2] Amsterdam JD, Li Y, Soeller I, Rockwell K, Mao JJ, Shults J. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of oral Matricaria recutita (chamomile) extract therapy for generalized anxiety disorder. J Clin Psychopharmacol. 2009 Aug;29(4):378-82. doi: 10.1097/JCP.0b013e3181ac935c. PMID: 19593179; PMCID: PMC3600416. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19593179/
- [3] Zick SM, Wright BD, Sen A, Arnedt JT. Preliminary examination of the efficacy and safety of a standardized chamomile extract for chronic primary insomnia: a randomized placebo-controlled pilot study. BMC Complement Altern Med. 2011 Sep 22;11:78. doi: 10.1186/1472-6882-11-78. PMID: 21939549; PMCID: PMC3198755. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198755/
- [4] Dai YL, Li Y, Wang Q, Niu FJ, Li KW, Wang YY, Wang J, Zhou CZ, Gao LN. Chamomile: A Review of Its Traditional Uses, Chemical Constituents, Pharmacological Activities and Quality Control Studies. Molecules. 2022 Dec 23;28(1):133. doi: 10.3390/molecules28010133. PMID: 36615326; PMCID: PMC9822300. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9822300/#B7-molecules-28-00133
- [5] Goes P, Dutra CS, Lisboa MR, Gondim DV, Leitão R, Brito GA, Rego RO. Clinical efficacy of a 1% Matricaria chamomile L. mouthwash and 0.12% chlorhexidine for gingivitis control in patients undergoing orthodontic treatment with fixed appliances. J Oral Sci. 2016;58(4):569-574. doi: 10.2334/josnusd.16-0280. PMID: 28025442. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28025442/
- [6] De Cicco P, Ercolano G, Sirignano C, Rubino V, Rigano D, Ianaro A, Formisano C. Chamomile essential oils exert anti-inflammatory effects involving human and murine macrophages: Evidence to support a therapeutic action. J Ethnopharmacol. 2023 Jul 15;311:116391. doi: 10.1016/j.jep.2023.116391. Epub 2023 Mar 21. PMID: 36948263. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36948263/
- [7] Niknam S, Tofighi Z, Faramarzi MA, Abdollahifar MA, Sajadi E, Dinarvand R, Toliyat T. Polyherbal combination for wound healing: Matricaria chamomilla L. and Punica granatum L. Daru. 2021 Jun;29(1):133-145. doi: 10.1007/s40199-021-00392-x. Epub 2021 May 9. PMID: 33966255; PMCID: PMC8149548. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8149548/