שם עברי:
תרזה, טיליה
שם עממי:
תרזה, טיליה, לינדן, Small-leaved Lime, Little-leaf Linden, small-leaved Linden
שם מדעי:
Tilia cordata
משפחה:
חלמיתיים (בעבר שויך בטעות למשפחת הטיליתיים).
חלקי הצמח בשימוש:
פרחים, עלים ולפעמים קליפה

מוצא
טיליה לבובה הוא עץ יער גדול ונשיר, והנו 1 מתוך 46 מינים של טיליה. מקורו באירופה ובחלקים ממערב אסיה.
בתרבויות קדומות סימלה נוכחותו אהבה, פוריות והגנה והוא נחשב לקדוש.
הוא ניטע בדרך כלל במרכזי ערים וכפרים, ושימש מקום התכנסות למפגשים וחגיגות קהילתיות.
תפוצה
תפוצתו כלל עולמית והוא נמצא בכל רחבי אירופה (האיים הבריטיים, חלקים מסקנדינביה ועד לאזורים המערביים של רוסיה), אסיה ומזרח אמריקה הצפונית. בעיקר בשל ייבוא אנושי ויכולת ההסתגלות שלו לתנאי אקלים מגוונים ולקרקעות שונות.
תפוצה רחבה זו מעידה על הרבגוניות של העץ ועל הערך שבני האדם מייחסים לו מסיבות מעשיות ואסתטיות כאחד.
בית גידול
בית הגידול הטבעי של טיליה הוא נרחב ומגוון. הוא משגשג בקרקעות מנוקזות היטב ופוריות שנמצאות בקרקע של יערות נשירים, לרוב לצד אלונים ואשורים.
העץ מבכר סביבות לחות, אך לא ספוגות במים, מה שהופך את גדות הנהר, גבעות ושולי היער למיקומים אידיאליים לצמיחתו. למרות העדפתו לתנאים ספציפיים, הוא ניחן ביכולת הסתגלות מופלאה, וגדל גם בסביבה עירונית, פארקים וגנים.
יכולתו לעמוד בזיהום אוויר ולשגשג גם בקרקע דחוסה, הפכו אותו לבחירה מועדפת בתכנון ערים, וניתן לראותו מקשט רחובות ופארקים בכל רחבי אירופה עם עלוותו הצפופה ופריחתו הריחנית.
מאפיינים בוטניים ומורפולוגיים
עלים
לעלי העץ יש מאפיין ייחודי התורם לזיהויו ולאטרקטיביות שלו. הם בצורת אליפסה או לב, תכונה המשתקפת בשמו הבינומי של המין (cordate). גודלם קטן עד בינוני, אורכם בדרך כלל בין 3 ל-8 ס"מ.
קצוותיהם דקים ומשוננים, וצבעם ירוק שהופך לצהוב-זהוב בעונת הסתיו, ומשווה לעץ מראה פסטורלי.
חלקו התחתון של העלה בהיר יותר, עם ורידים בולטים המכוסים לרוב במרקם רך ופלומתי. מבנה העלים הייחודי תורם לא רק ליופיו של העץ אלא גם משפר את יכולתו לבצע פוטוסינתזה ולהתפשט ביעילות, ולכן ממלא תפקיד חיוני בהתפתחותו ותפוצתו.
פרחים
פרחי הטיליה הם ככל הנראה המאפיין המפורסם ביותר של העץ. הם ידועים בניחוחם המשכר ובמראם העדין. הם פורחים בתחילת הקיץ עד אמצע, ערוכים בתפרחות ותלויים באלגנטיות על חפה, מבנה ייחודי דמוי עלה, המסייע בפיזור הזרעים ברוח.
קוטר כל פרח קטן הוא 1 עד 2 ס"מ, ויש לו חמישה עלי כותרת בגווני צהבהב חיוור עד לבן שמנת. הפרחים הינם הרמפרודיטיים, כלומר מכילים חלקי רבייה זכריים (אבקנים) ונקביים (עלי), שמסייעים להאבקה עצמית ומושכים מספר עצום של מאביקים, כולל דבורים, הודות לפריחה עשירה בצוף.
גזע וקליפה
טיליה הוא עץ נשיר שיכול להגיע לגובה של 20-30 מטר. הגזע והקליפה תורמים למבנהו המחוספס אך החינני של העץ. כאשר העץ צעיר, הקליפה חלקה וצבעה אפרפר. במהלך הזדקנותו היא הופכת להיות מקומטת וכהה יותר, ומספקת בית גידול למינים שונים של טחב, חזזיות וחרקים.
קוטר הגזע יכול להגיע ליותר מ-3 מטרים, מה שמספק לעץ תמיכה איתנה. המבנה החזק תומך הן באריכות חייו של העץ והן בתפקידו כמין מפתח בבית הגידול המקומי שלו, המציע מחסה ומזון לחיות בר.
פירות וזרעים
לאחר תקופת הפריחה, העץ מייצר פירות קטנים עציים ויבשים. הם בעלי מבנה כדורי, וקוטרם פחות מ-1 ס"מ. פירות אלו מכילים זרע 1 או 2 והם מחוברים לחפה, המסייע לפיזורם ברוח.
הזרעים קטנים ועגולים וכדי לנבוט הם זקוקים לתקופה של ריבוד קר (תהליך שבמהלכו נשברת רדמת הזרעים). בעזרת תהליך זה, ניתן לסנכרן את הופעת השתילים עם תנאי סביבה נוחים באביב.
רכיבים פעילים
טיליה לבובה עשירה ברכיבים פעילים, שמקורם בעיקר בפרחים ובעלים, אשר היו נושא למחקרים מדעיים שמטרתם להבין את הפוטנציאל היישומי-טיפולי שלהם.
פלבנואידים
אחת הקבוצות המשמעותיות ביותר של תרכובות שנמצאות בצמח היא פלבנואידים. אלו הם נוגדי חמצון רבי עוצמה המגנים על הגוף מלחץ חמצוני (נזק הנגרם מרדיקלים חופשיים).
הפלבנואידים שנוצרים בזמן הפריחה, כמו קוורצטין וקאמפרול, נחקרו רבות לגביי הפוטנציאל שלהם בהפחתת דלקת, תמיכה בבריאות הלב ושיפור התפקוד החיסוני. תכונותיהם נוגדות החמצון חיוניות לנטרול רדיקלים חופשיים מזיקים, ומניעת נזק תאי.
טאנינים
מרכיב חיוני נוסף, התורם לתכונות העפיצות של הצמח (גורם להתכווצות רקמות הגוף). מאפיין זה מועיל במיוחד בטיפול בבעיות הקשורות למערכת העיכול, כגון שלשולים ובעיות עיכול. הטאנינים יוצרים מחסומי הגנה מעל רירית מערכת העיכול, אשר יכולים לסייע בהפחתת דלקת ובהגנה מפני פתוגנים שונים.
שמנים נדיפים
הניחוח הקסום של פרחי העץ מגיע מהשמנים הנדיפים, ובהם פרנזול (farnesol), אשר משחק תפקיד משמעותי בהשפעותיו המרגיעות.
שמנים אלו ידועים בסגולותיהם המרגיעות, עוזרים להפחית חרדה ולקדם תחושת רוגע. בנוסף, הם תורמים להקלה על מצבים הקשורים למערכת הנשימה, באמצעות הפחתת שיעול וגודש.
מוצילגים
מוצילגים (Mucilage) הם חומרים ריריים, שבעת שילובם עם מים, נוצר ג'ל חלקלק שיכול לצפות ולהרגיע רקמות מגורות. בצמח יש מוצילגים מועילים במיוחד להרגעת כאבי גרון ולהקלה על גירוי במערכת העיכול.
נוכחותם מוסיפה ליעילות הצמח כתרופה להצטננות ושיעול, ומציעה שכבת הגנה שיכולה להקל על אי הנוחות ולקדם את תהליך הריפוי.
קומרינים
הקומרינים (תרכובות המופיעות בדרך כלל כגליקוזידים) בצמח, ידועים בתכונות הריח שלהן וביתרונותיהם הבריאותיים, כולל יכולתם לשפר את זרימת הדם וייתכן שגם בהפחתת דלקת. למרות שהם מצויים בצמח בכמויות קטנות, הם תורמים לפרופיל הטיפולי הכללי שלו.
חומצות פנוליות
לבסוף, חומצות פנוליות, כגון חומצה כלורוגנית, הן חלק בלתי נפרד מההרכב של טיליה לבובה. חומצות אלו מוכרות בתכונותיהן נוגדות החמצון, התורמות ליכולת של הצמח להגן מפני נזק תאי ולתמוך בבריאות הכללית.
הן ממלאות תפקיד קריטי בהשפעותיו האנטי דלקתיות והמגינות על הלב, ומציגות את היתרונות הרב-גוניים של הצמח.
שימושים ברפואה העממית
טיליה לבובה לבובה, על תכונותיה האסתטיות מושכות העין, הכוללות עלים בצורת לב ופרחים ריחניים, מוכרת בתרבויות שונות גם בזכות סגולותיה הרפואיות.
מסורות אירופאיות
באירופה, פריחת הטיליה נחשבת סמל לאהבה ושלום. מרפאים אירופאים רשמו בעבר תה פרחי טיליה לבובה כתרופה לחרדה ומתח, תוך שימוש בתכונות ההרגעה הקלות שלו, כדי לקדם רגיעה.
בנוסף, קיים תיעוד לתפקידו בטיפול בהצטננות ובבעיות נשימה, כאשר הפרחים משמשים להכנת חליטות להקלה על שיעול ותמיכה במערכת החיסון. המחקר המודרני ממשיך לבדוק את השימושים הללו, ובמקרים רבים מצדיק את מקומו ברפואת הצמחים ברחבי היבשת.
שיטות ריפוי סלאביות
בתרבויות סלאביות נעשה שימוש בצמח לטיפוח בחום ובזיהומים, מתוך אמונה שהזיעה שנגרמת על ידי שתיית תה טיליה, יכולה לעזור "לשבור" חום. שימוש זה מדגיש את תכונותיו מעוררות ההזעה (Diaphoretic) שלו, אשר אומץ במשך דורות כדרך טבעית לניקוי רעלים מהגוף והתמודדות עם מחלות.
צפון אמריקה
למרות שמוצאו אינו מצפון אמריקה, השימוש בצמח מצא את דרכה לשיטות הרפואה המסורתיות של קהילות ילידים ומתיישבים, שם היא אומצה במהירות בשל יתרונותיו הטיפוליים.
שבטים אינדיאנים, למשל, השתמשו בו לטיפול במצבים הקשורים ללב, תוך שימוש בפוטנציאל שלו לשפר את זרימת הדם ולהפחית יתר לחץ דם. המתיישבים, שלמדו מהידע של הילידים, שילבו אותו כחלק מהתרופות הצמחיות שלהם, והשתמשו בצמח כדי להקל על כאבי ראש ולשפר את בריאות מערכת העיכול.
גישות הוליסטיות מודרניות
כיום, השימוש בטיליה חוצה את הגבולות התרבותיים, ומוצא מקום ברפואה ההוליסטית ברחבי העולם. השפעותיו העדינות על מערכת העצבים הפכו אותו לבחירה פופולרית בטיפולי ארומתרפיה והרפיה, המקדמים תחושת רוגע ושלווה.
יתר על כן, השילוב של ידע מסורתי ומחקר מודרני הובילה להתעניינות מחודשת בפוטנציאל של טיליה לבובה כתרופה טבעית למגוון מצבים, מדלקות ועד חרדה.
שימוש רפואי מבוסס מחקר
תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון
- פריחת הטיליה לבובה מציגה תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון משמעותיות.
- נמצא[1] כי הפרחים מפחיתים את הייצור של מיני חמצן ריאקטיביים (ROS) בנויטרופילים אנושיים (קו ההגנה הראשון מפני זיהומים), דבר המצביע על המנגנון העומד מאחורי השימוש המסורתי בצמח בטיפול בדלקת וגירוי של הרירית במצבים כמו הצטננות, דלקת גרון ודלקת שקדים (Czerwińska. et al., 2018).
- יתר על כן, מחקרים[2] זיהו פלבנואידים בעלי פעילות נוגדת כאב ודלקת שמקורים בעלים של Tilia argentea (מין נוסף של טיליה), המדגיש את הפוטנציאל של הפרחים בטיפול בכאב ובדלקות (Toker et al., 2004).
השפעות אנטי-מיקרוביאליות
- תה טיליה המופק מהתפרחת, הראה פעילות אנטי-מיקרוביאלית נגד פתוגנים בבני אדם ובצמחים.
- במחקר[3] מקיף שכלל פרופיל מטבוליטים והערכת תכונות אנטי-מיקרוביאליות, נמצא כי דגימות תה טיליה לבובה הראו השפעות מעכבות משמעותיות על התפתחות חיידקי גרם חיוביים, כולל Staphylococcus aureus (סטפילוקוקוס זהוב) ו- Streptococcus pyogenes (חיידק שמתקיים רק בגרון), מה שיכול להצביע על יישומים אפשריים כנגד זיהומים ( 2020,.Pavlović et al).
השפעות מרגיעות ונוגדות חרדה
- באופן מסורתי, הצמח שימש כחומר להרגעה והקלה על תסמיני חרדה.
- תכונותיו המרגיעות מיוחסות לנוכחות של פלבנואידים ופיטוכימיקלים אחרים, שככל הנראה מקיימים אינטראקציה עם מערכת העצבים המרכזית, וגורמים לתחושת רגיעה והקלה על סימפטומים של מתח וחרדה.
- תכונות אלו מתיישבות עם השימוש ההיסטורי בצמח ברפואה העממית, לנדודי שינה והפחתת מתח נפשי, אם כי מחקרים[4] ספציפיים המתמקדים בהשפעות אלו מוגבלים (Faizi, Mehrdad, et al., 2022).
מערכת העצבים המרכזית
- מחקר[5] על ההשפעות של שמנים אתריים שמקורם בצמחים שונים ובהם, טיליה לבובה, על מערכת העצבים המרכזית (CNS) הצביע על יכולתו לווסת את פעילותה.
- למרות שהמחקר לא התמקד רק בטיליה לבובה, הוא בהחלט הדגיש את הספקטרום הרחב של השפעות שמנים אתריים ממקור צמחי על מערכת העצבים המרכזית, החל מהשפעות ממריצות וכלה להשפעות מדכאות (Umezu, 2012).
בריאות דרכי הנשימה
- פרחי טיליה שימשו[6] כמרכיב בתרופות מסורתיות לטיפול בשיעול ומחלות נשימה אחרות.
- החומרים המוצילגיים (ריריים) והשמנים האתריים הקיימים בצמח יכולים להרגיע את דרכי הנשימה, להקל על גירויים ולפעול כמכייח, ובכך לסייע בטיפול בברונכיטיס ושיעול.
- עם זאת, אין הרבה ראיות אמפיריות התומכות בשימוש בצמח למטרות אלו, מאחר ויש מעט מחקרים מדעיים המתייחסים ספציפית לבריאות דרכי הנשימה.
השפעות אנטי-פרוליפרטיביות על תאי סרטן
- תמצית פרחי Tilia × viridis (הכלאה מלאכותית של 2 מיניה טיליה), הראתה[7] פעילות אנטי-פרוליפרטיבית (עיכוב של שגשוג תאי אנדותל) סלקטיבית בתאי לימפומה, מה שמרמזת על יכולת נוגדת סרטן.
- פעילות זו מיוחסת בחלקה למונוטרפנים, כמו לימונן, מה שמדגיש את האפשרות היישומית של התמצית בטיפול בסרטן (Manuele et al, 2008).
ויסות חיסוני
- הפעילות האימונומודולטורית (משפיעה על פעילות המערכת החיסונית) של הצמח נתמכת על ידי מחקרים[8] שהראו כי תמציות מסוימות שלו, יכולות לעכב באופן סלקטיבי את התפשטות של לימפוציטים (תאי דם לבנים מסוימים) פגומים הקשורים לגידולים, תוך מתן גירוי התורם לשגשוג של לימפוציטים תקינים.
- יכולת זו מצביעה על כך שהצמח עשוי לשפר את התגובות החיסוניות נגד גידולים (Arcos et al., 2006).
מערכת העיכול
מחקר[9] על תמצית טיליה הראה השפעות ישירות על תאי שריר חלקים במעיים של חזירים, מה שמצביע על יתרונות פוטנציאליים בטיפול בהפרעות במערכת העיכול, באמצעות השפעה על מנגנונים המערבים תכונות כולינרגיות (Al-Essa et al, 2007).
תופעות לוואי / אינטראקציות / בטיחות
סקירה זו מבוססת על תובנות מדעיות, תוך התייחסות לפערים קיימים במחקר ביחס לתופעות הלוואי והאינטראקציות התרופתיות הקשורות לטיליה לבובה.
תופעות לוואי:
צריכת הפרחים נחשבת לרוב בטוחה בשימוש מבוקר. עם זאת, יתכנו תופעות לוואי ספציפיות בתנאים מסוימים:
- תגובות אלרגיות: נדירות, אך תועדו[10] מספר תגובות אלרגיות בספרות. אנשים עם היסטוריה ידועה של אלרגיה לצמחים ממשפחת החלמיתיים עלולים לחוות תסמינים הכוללים גירוי בעור, אי נוחות בדרכי הנשימה או אנפילקסיס במקרים קיצוניים (Weber et al, 2014).
- מערכת העיכול: צריכת פרחי טיליה לבובה בכמויות גדולות או על בטן ריקה, עלולה לגרום אצל אנשים מסוימים תסמינים קלים במערכת העיכול, כגון בחילה או קלקול קיבה.
אינטראקציות תרופתיות
קיימים מחקרים מוגבלים לגביי אינטראקציות עם תרופות פרמצבטיות מוגבלים, אולם ישנם שיקולים תיאורטיים המבוססים על תכונותיו הפרמקולוגיות של הצמח:
- נוגדי קרישה ותרופות נגד טסיות: בהתחשב בתכונות האנטי-דלקתיות של טיליה לבובה לבובה, קיים חשש תיאורטי שהוא עשוי להגביר את ההשפעות של תרופות נוגדות קרישה ונוגדי טסיות, ובכך להגביר את הסיכון לדימום. עם זאת, אינטראקציה זו לא נחקרה היטב ונשארה ספקולטיבית.
- משתנים: נעשה שימוש מסורתי בצמח הודות לתכונותיו המשתנות. לכן צריכתו יחד עם תרופות משתנות עשוי להגביר את ההשפעות, ולהוביל לחוסר איזון של אלקטרוליטים בגוף או להתייבשות.
- תרופות הרגעה: לאור השימוש בו כחומר מרגיע, נטילתו בשילוב עם תרופות הרגעה פרמצבטיות או תרופות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית, יכול להגביר את השפעותיהן ולהוביל לנמנום יתר.
הריון והנקה:
- הריון והנקה: בשל היעדר מחקר מקיף, איננו יכולים להמליץ על השימוש בו בנשים הרות או מניקות.
- ילדים: קיים מחקר מצומצם לגביי בטיחות נטילת הצמח באוכלוסייה זו.
ביבליוגרפיה
- [1] Czerwińska, M., Dudek, M., Pawłowska, K., Pruś, A., Ziaja, M., & Granica, S. (2018). The influence of procyanidins isolated from small-leaved lime flowers (Tilia cordata Mill.) on human neutrophils. Fitoterapia, 127, 115-122.
- [2] Toker, G., Küpeli, E., Memişoğlu, M., & Yeşilada, E. (2004). Flavonoids with antinociceptive and anti-inflammatory activities from the leaves of Tilia argentea (silver linden). Journal of Ethnopharmacology, 95(2-3), 393-397.
- [3] Pavlović, T., Dimkić, I., Andrić, S. D., Milojković-Opsenica, D., Stanković, S., Janaćković, P., Gavrilović, M., & Ristivojević, P. M. (2020). Linden tea from Serbia – an insight into the phenolic profile, radical scavenging and antimicrobial activities. Industrial Crops and Products, 154, 112639.
- [4] Faizi, Mehrdad, et al. "Psychopharmacological assessment of antidepressant-like, anxiolytic, and sedative-hypnotic effects of Tilia platyphyllos Scop. extract using experimental animal models: Antidepressant-like, anxiolytic, and sedative-hypnotic properties of Tilia platyphyllos." Iranian Journal of Pharmaceutical Sciences 18.2 (2022): 116-127.
- [5] Umezu, T. (2012). Evaluation of the Effects of Plant‐derived Essential Oils on Central Nervous System Function Using Discrete Shuttle‐type Conditioned Avoidance Response in Mice. Phytotherapy Research, 26
- [6] Marković, Marija, et al. "The plants traditionally used for the treatment of respiratory infections in the Balkan Peninsula (Southeast Europe)." Lekovite sirovine 42 (2022): 68-88.
- [7] Manuele, M., Ferraro, G., & Anesini, C. (2008). Effect of Tilia × viridis flower extract on the proliferation of a lymphoma cell line and on normal murine lymphocytes: contribution of monoterpenes, especially limonene. Phytotherapy Research, 22. https://doi.org/10.1002/ptr.2524.
- [8] Arcos, M., Cremaschi, G., Werner, S., Coussio, J., Ferraro, G., & Anesini, C. (2006). Tilia cordata Mill. extracts and scopoletin (isolated compound): differential cell growth effects on lymphocytes. Phytotherapy Research, 20. https://doi.org/10.1002/PTR.1798.
- [9] Al-Essa, M., Mohammed, F., Shafagoj, Y., & Afifi, F. (2007). Studies on the Direct Effects of the Alcohol Extract of Tilia cordata. on Dispersed Intestinal Smooth Muscle Cells of Guinea Pig. Pharmaceutical Biology, 45, 246 – 250. https://doi.org/10.1080/13880200701213195.
- [10] Weber, R. (2014). Allergen of the month–Little-leaf linden.. Annals of allergy, asthma & immunology : official publication of the American College of Allergy, Asthma, & Immunology, 113 2, A15 . https://doi.org/10.1016/j.anai.2014.06.015.