הרבלי – רפואה טבעית עם גישה מדעית

טיפול תזונתי, צמחי מרפא, רפואה טבעית מסורתית ותוספי תזונה

גדילן מצוי

תמונה בצבעי מים של עלים וזרעים של גדילן מצוי

שם עממי:

גדילן מצוי, Milk Thistle, St. Mary's Thistle, Blessed Thistle, Marian Thistle, Cardo Mariano

שם מדעי:

Silybum marianum

משפחה:

אסטריים (Asteraceae)

חלקי הצמח בשימוש:

זרעים, עלים, שורש

מקור ותפוצה גיאוגרפית

גדילן מצוי (Silybum marianum), צמח קוצני ומרשים ממשפחת האסטריים, זכה לשמו בזכות עליו הירוקים המנוקדים בפסים לבנים המזכירים חלב. מקורו באזור אגן הים התיכון, שם הוא צומח פרא כבר אלפי שנים, אך יכולתו להסתגל לתנאים מגוונים הפכה אותו לצמח נפוץ גם מחוץ לאזור זה.

כיום ניתן למצוא את הגדילן המצוי במגוון רחב של אזורים גיאוגרפיים, החל מדרום אירופה, דרך צפון אפריקה ועד למערב אסיה. עם התפשטותו באמצעות זרעים הנישאים ברוח, הוא הגיע גם ליבשות אחרות כמו אמריקה הצפונית, אוסטרליה ודרום אמריקה, שם הוא הוגדר לעיתים כמין פולש בשל צמיחתו המהירה ותחרותו עם צמחים מקומיים.

בית הגידול הטבעי

בית הגידול של הגדילן המצוי מגוון למדי: הוא משגשג בקרקעות דלות ועשירות כאחד, ונפוץ במיוחד בשדות נטושים, בצדי דרכים, באזורים חקלאיים ובשדות מרעה. עמידותו לתנאים קשים, כולל חום יבש ולחות מתונה, מאפשרת לו להתבסס גם באזורים עם משקעים נמוכים יחסית.

בעוד שחלק מהחקלאים רואים בו מטרד בשל נטייתו להתפשט במהירות ולתפוס שטחים נרחבים, תכונותיו הרפואיות הייחודיות הפכו אותו לצמח מבוקש ברפואת הצמחים המסורתית והמודרנית.

מאפיינים בוטניים ומורפולוגיים

גדילן מצוי (Milk Thistle), צמח חד-שנתי או דו-שנתי ממשפחת האסטריים (Asteraceae), מתאפיין במבנה חזק ומרשים ההופך אותו לזיהוי בקלות בשטח.

גובה ומבנה כללי

זהו צמח זקוף שיכול להגיע לגבהים של 30-150 ס"מ, תלוי בתנאי הגידול. גבעוליו עבים, חלולים, ומסועפים, כשלאורך כל חלקי הצמח מופיעים קוצים חדים, המעניקים לו הגנה טבעית מפני עשבייה ומרעה.

עלים

עליו גדולים, רחבים ומשוננים, בעלי מרקם מבריק בצבע ירוק עמוק עם דוגמאות ייחודיות של עורקים לבנים-כסופים, המעניקים לו מראה ייחודי המזכיר חלב שנשפך—ומכאן שמו העממי. שולי העלים מצוידים בקוצים חדים להגנה מפני אכילה על ידי בעלי חיים.

תפרחת ופרחים

הפרחים של הגדילן המצוי בולטים בצבעם הסגול-ורוד וערוכים בקרקפות כדוריות בקוטר של 4-12 ס"מ. כל פרח מורכב מפרחים צינוריים קטנים וצפופים, כשהם מוקפים בחפים קוצניים, היוצרים מעטפת קוצנית סביב הקרקפת. הפריחה מתרחשת בעיקר באביב ובקיץ, ומושכת מאביקים רבים כמו דבורים ופרפרים.

פירות וזרעים

לאחר סיום הפריחה, הקרקפות מייצרות זרעים קטנים בצבע חום-כהה עם ציציות שיער לבנות (פָּאפּוּס), המסייעות להם להתפזר באמצעות הרוח למרחקים גדולים. זרעים אלו מכילים את החומר הפעיל סילימרין, אשר מעניק לצמח את ערכו הרפואי.

שורשים

הצמח מפתח שורש שיפודי עבה המאפשר לו לקלוט מים ביעילות ולשרוד גם באזורים יבשים יחסית. גדילן מצוי משלב עמידות, יופי ייחודי ותכונות רפואיות, מה שהופך אותו לאחד מהצמחים הבולטים בטבע ובחקלאות הצמחית המסורתית.

רכיבים פעילים

גדילן מצוי (Silybum marianum) נודע כצמח מרפא עוצמתי, בעיקר בשל הרכיבים הפעילים שבו, המעניקים לו את תכונותיו הפרמקולוגיות. החומר הפעיל העיקרי בו הוא סילימרין (Silymarin), תערובת של תרכובות נוגדות חמצון, אך הצמח מכיל גם חומרים נוספים התורמים להשפעותיו הבריאותיות.

סילימרין (Silymarin) – הלב הפועם של הגדילן

סילימרין הוא קומפלקס של שלושה פלבנוליגננים (קבוצת חומרים צמחיים נוגדי חמצון):

  1. סיליבין (Silibinin) – המרכיב הפעיל העיקרי והמשפיע ביותר בסילימרין, בעל יכולת להגן על תאי הכבד מנזקי רעלנים ולסייע בהתחדשותם.
  2. סילידיאנין (Silydianin) – מסייע לייצוב קרומי התאים בכבד ומונע חדירה של חומרים מזיקים.
  3. סיליקריסטין (Silychristin) – משפר את פעילות הכבד ומחזק את תהליכי הניקוי הטבעיים של הגוף.

רכיבים נוספים בגדילן מצוי

  • קוורצטין (Quercetin) – נוגד חמצון חזק (חומר המונע נזק לתאים כתוצאה מחשיפה לרדיקלים חופשיים), הידוע גם כבעל השפעה אנטי-דלקתית.
  • אפיגנין (Apigenin) – פלבונואיד (חומר טבעי שנמצא בצמחים) התומך בבריאות מערכת החיסון, בעל השפעה נוגדת דלקת ונוגדת סרטן.
  • טיראמין (Tyramine) – חומצת אמינו (אבני הבניין של חלבונים) המסייעת לוויסות לחץ הדם ועשויה להשפיע על מצב הרוח.
  • בטא-סיטוסטרול (Beta-sitosterol) – תרכובת טבעית המסייעת בהורדת רמות הכולסטרול בדם ותומכת בבריאות מערכת הלב וכלי הדם.

שמנים נדיפים וחומצות שומן

זרעי הגדילן מכילים גם שמן נדיף (חומר המתאדה בטמפרטורת החדר, לעיתים בעל השפעות רפואיות), הכולל חומצות שומן חיוניות כמו:

  • חומצה לינולאית (Linoleic Acid) – חומצת שומן אומגה 6 התורמת לבריאות העור ומערכת החיסון.
  • חומצה אולאית (Oleic Acid) – חומצת שומן אומגה 9 התורמת להפחתת דלקת ותמיכה בלב.

שימושים ברפואה העממית

גדילן מצוי (Silybum marianum) מלווה את האנושות כבר אלפי שנים, ושמו נקשר ברפואת הצמחים של תרבויות רבות. ממרכזי הרפואה העתיקים של יוון ורומא, דרך המסורות הרפואיות של הודו וסין ועד לרפואת הצמחים האירופית והאמריקאית – הצמח שימש למגוון רחב של מטרות, בעיקר בטיפול בכבד וברעלים.

הרפואה היוונית והרומית – שורשי השימוש הראשון

הרופאים היוונים הקדומים, ובראשם דיוסקורידס (רופא ופרמקולוג מהמאה ה-1 לספירה), תיארו את הגדילן כצמח המסייע לטיפול בהרעלות ולשיקום הכבד. הרומאים, ובראשם פליניוס הזקן, ראו בו תרופה טבעית למצבים של עודף מרה, עיכול לקוי ובעיות בכבד.

הרפואה האירופית של ימי הביניים – הגנה מפני רעלים וליקויים בכבד

בימי הביניים, נזירים אירופאים גידלו את הצמח בגינותיהם ורקחו ממנו מרקחות לטיפול במחלות כבד, צהבת ובעיות עיכול. במאה ה-16, הרבליסטים כמו ניקולס קולפפר (רופא וצמחוני אנגלי) ציינו את יכולתו של הגדילן לטהר את הדם ולשמש כתרופה נגד הכשות נחשים והרעלות.

הרפואה הסינית המסורתית – ניקוי הגוף ושיפור אנרגיית הצ'י

הרפואה הסינית המסורתית רואה בגדילן צמח התומך באיזון הכבד ומחזק את אנרגיית ה"צ’י" (אנרגיית החיים). הוא שימש לטיפול בגודש בכבד, חום פנימי ורעלנים שהצטברו בגוף.

הרפואה ההודית (איורוודה) – איזון והגנה על מערכות הגוף

באירוודה, הרפואה המסורתית של הודו, נעשה שימוש בגדילן לטיפול בדלקות בכבד, בעיות עיכול ומחלות עור הנובעות מהצטברות רעלים בגוף. נחשב לצמח המאזן את ה"דושה" (אנרגיות החיים) מסוג "פיתה", הקשורה לתפקודי הכבד ומערכת העיכול.

הרפואה העממית באמריקה – שימושים בקרב מתיישבים וילידים

לאחר הגעת המתיישבים האירופים לאמריקה, הם הביאו איתם את הידע על סגולות הגדילן, ושילבו אותו ברפואת הצמחים המקומית. הילידים האמריקאים למדו להשתמש בו כחלק מטיפולי ניקוי הגוף, טיפול בעקיצות חרקים והכשות נחשים וניקוי הדם.

יישומים רפואיים שהוכחו מחקרית

הגנה על הכבד

סילימרין ידוע בעיקר בשל השפעתו המגנה על הכבד. מחקרים הראו כי הוא מפחית נזק חמצוני (נזק לתאים הנגרם על ידי רדיקלים חופשיים) ומשפר את תפקוד הכבד בקרב מטופלים עם מחלות כבד כרוניות, כגון הפטיטיס C.

במחקר[1] קליני שנערך על 60 מטופלים עם הפטיטיס C כרונית, מתן סילימרין במינון של 420 מ"ג ליום במשך 12 שבועות הביא לשיפור משמעותי ברמות האנזימים הכבדיים (ALT ו-AST) בהשוואה לפלסבו (Mayer et al., 2005). מנגנון הפעולה העיקרי של סילימרין כולל פעילות נוגדת חמצון, הגברת סינתזת חלבונים בתאי הכבד, ועיכוב חדירת רעלנים לתוך התאים.

טיפול בהרעלת אמניטה (Amanita)

הרעלת פטריות מהסוג אמניטה, במיוחד Amanita phalloides, עלולה לגרום לנזק כבד חמור ואף למוות. סיליבין, המרכיב הפעיל העיקרי בסילימרין, שימש כטיפול מציל חיים במקרים אלו.

במחקר[2] שנערך על 205 מטופלים עם הרעלת אמניטה, מתן סיליבין בעירוי הביא לירידה בתמותה מ-22% ל-10% בהשוואה לטיפול סטנדרטי (Enjalbert et al., 2002). סיליבין פועל על ידי עיכוב קליטת האמנטינים (הרעלנים בפטריות) לתאי הכבד, ובכך מונע את הנזק הרעיל.

טיפול בצירוזיס (שחמת הכבד)

צירוזיס היא מחלה כרונית המאופיינת בהצטלקות הכבד ופגיעה בתפקודו. מספר מחקרים הצביעו על כך שסילימרין עשוי לשפר את תפקוד הכבד ולהפחית את התמותה בקרב חולי צירוזיס.

במטה-אנליזה[3] שכללה 5 מחקרים אקראיים מבוקרים עם 602 משתתפים, נמצא כי מתן סילימרין הפחית את התמותה מכל סיבה ב-50% בהשוואה לפלסבו (Saller et al., 2008). עם זאת, יש לציין כי חלק מהמחקרים לא הראו תוצאות מובהקות, ונדרשים מחקרים נוספים לאישוש הממצאים.

יישומים רפואיים פוטנציאלים

מניעת סרטן

מחקרים פרה-קליניים (מחקרים שנערכו במעבדה או על בעלי חיים) מצביעים על כך שלסילימרין יש פוטנציאל לעכב התפתחות תאים סרטניים. לדוגמה, במחקר[4] שנערך על עכברים, סילימרין עיכב את התפתחות סרטן העור הנגרם על ידי קרינת UVB (Katiyar et al., 1997). בנוסף, מחקרים[5] בתרביות תאים הראו שסיליבין מעכב את התפשטות תאי סרטן השד והערמונית (Agarwal et al., 2003).

המנגנונים המוצעים כוללים עיכוב מסלולי איתות המעודדים חלוקת תאים, הגברת אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנת) ועיכוב אנגיוגנזה (יצירת כלי דם חדשים המזינים את הגידול). עם זאת, מחקרים קליניים בבני אדם הם מוגבלים, ונדרשים מחקרים נוספים כדי לקבוע את היעילות והבטיחות של סילימרין במניעת סרטן.

סוכרת

ישנם מחקרים המציעים כי סילימרין עשוי לשפר את רמות הגלוקוז בדם ואת פרופיל השומנים בקרב חולי סוכרת סוג 2. במחקר[6] קליני אקראי עם 51 חולי סוכרת סוג 2, מתן 200 מ"ג סילימרין שלוש פעמים ביום במשך 4 חודשים הביא לירידה משמעותית ברמות הגלוקוז בצום, HbA1c, כולסטרול כללי ו-LDL בהשוואה לפלסבו (Huseini et al., 2006).

המנגנונים המוצעים כוללים פעילות נוגדת חמצון, הגנה על תאי בטא בלבלב (התאים המייצרים אינסולין) ושיפור רגישות לאינסולין. עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים עם מדגמים גדולים יותר ואורך מעקב ארוך יותר כדי לאשר את הממצאים.

מחלות כליה

מחקרים מסוימים מצביעים על כך שסילימרין עשוי להגן על הכליות מנזק חמצוני, במיוחד בקרב מטופלים העוברים טיפולים כימותרפיים. לדוגמה, מחקר[7] פרה-קליני הראה שסילימרין הפחית נזק כלייתי הנגרם על ידי ציספלטין, תרופה כימותרפית ידועה ברעילותה לכליות, באמצעות הפחתת מדדי דלקת ונזק חמצוני (Aleisa et al., 2004).

עם זאת, מחקרים קליניים בבני אדם הם מוגבלים, ונדרשים מחקרים נוספים כדי לקבוע את היעילות והבטיחות של סילימרין בהגנה על הכליות.​

מחלות נוירולוגיות

ישנם מחקרים[8] המציעים כי לסילימרין עשויות להיות השפעות מגנות על מערכת העצבים. במודלים של חיות, סילימרין הראה השפעות נוגדות דלקת ונוגדות חמצון במוח, מה שמצביע על פוטנציאל בטיפול במחלות נוירודגנרטיביות כמו אלצהיימר ופרקינסון (Borah et al., 2013). עם זאת, מחקרים קליניים בבני אדם חסרים, ונדרש מחקר נוסף כדי להבין את התפקיד הפוטנציאלי של סילימרין במחלות נוירולוגיות.​

בריאות העור

סילימרין נחקר גם בשל השפעותיו המגנות על העור. מחקרים[9] הראו כי סילימרין יכול להגן על תאי עור מנזק הנגרם על ידי קרינת UV, מה שמצביע על פוטנציאל במניעת סרטן עור (Svobodová et al., 2003). עם זאת, נדרשים מחקרים קליניים נוספים כדי לקבוע את היעילות של סילימרין בשימושים דרמטולוגיים.​

מינונים מומלצים

מבוגרים

המינון המומלץ של סילימרין במבוגרים משתנה בהתאם למצב הבריאותי המטופל. במקרים של מחלות כבד כרוניות, מחקרים קליניים השתמשו במינונים של 420-600 מ"ג סילימרין ליום, המחולקים לשלוש מנות.

לדוגמה, במחקר[10] קליני אקראי, 60 מטופלים עם הפטיטיס C כרונית קיבלו 420 מ"ג סילימרין ליום במשך 12 שבועות, מה שהביא לשיפור משמעותי ברמות האנזימים הכבדיים (Mayer et al., 2005). במקרים[11] של הרעלת פטריות אמניטה, סיליבין (המרכיב העיקרי בסילימרין) ניתן בעירוי במינונים גבוהים, אך טיפול זה מתבצע תחת פיקוח רפואי קפדני (Enjalbert et al., 2002).​

ילדים

המידע על המינון הבטוח והיעיל של סילימרין בילדים מוגבל. רוב המחקרים הקיימים התמקדו במבוגרים, ואין מספיק נתונים קליניים כדי לקבוע מינון מומלץ לילדים.

תופעות לוואי אינטראקציות ובטיחות

תופעות לוואי

השימוש בגדילן מצוי נחשב בדרך כלל לבטוח, אך תיתכנה תופעות לוואי קלות. תופעות אלו כוללות הפרעות במערכת העיכול, כגון שלשול, נפיחות וגזים. תופעות אלו נצפו בעיקר במינונים גבוהים, עד 1,500 מ"ג ליום, ונובעות מעלייה בהפרשת חומצות מרה .

תופעות לוואי נוספות כוללות תגובות אלרגיות, במיוחד בקרב אנשים הרגישים לצמחים ממשפחת המורכבים, אליה משתייך הגדילן. תגובות אלו עשויות לכלול גרד, פריחה ואף תגובות חמורות יותר כמו אנפילקסיס . עם זאת, תופעות לוואי חמורות הן נדירות. במחקרים קליניים, המשתתפים דיווחו על שכיחות נמוכה של תופעות לוואי, בעיקר סימפטומים קלים של אי נוחות במערכת העיכול

אינטראקציות בין-תרופתיות

לגדילן מצוי עשויות להיות אינטראקציות עם תרופות מסוימות, ולכן יש לנקוט זהירות בשילובו עם תרופות אחרות. סילימרין, המרכיב הפעיל בגדילן, עשוי להשפיע על פעילות אנזימי CYP450 בכבד, האחראים על חילוף חומרים של תרופות רבות.

עם זאת, במחקרים נמצא כי במינונים מקובלים, ההשפעה אינה משמעותית . במקרים של תרופות נוגדות נגיף ה-HIV, כגון אינדינביר (Indinavir), לא נצפתה ירידה ברמות התרופה בדם בנטילה משולבת עם סילימרין, גם במינונים גבוהים . עם זאת, יש לנקוט זהירות בשילוב גדילן עם תרופות לטיפול בשחפת, כיוון שבמחקר אקראי מבוקר לא נמצאה השפעה מגינה, ואף זוהה פוטנציאל להשפעה שלילית .

בנוסף, בשל פעילותו ההיפוגליקמית (מורידת סוכר בדם), יש לנקוט זהירות בשילוב גדילן עם תרופות לסוכרת, כדי למנוע ירידה חדה מדי ברמות הסוכר . כמו כן, יש לשקול את השימוש בגדילן במקרים של מחלות המושפעות ממצב הורמונלי, כגון סרטן השד, השחלות או הרחם, אנדומטריוזיס או שרירנים ברחם, כיוון שהצמח מכיל חומרים שיכולים לחקות את פעילות ההורמון אסטרוגן.

ביבליוגרפיה

  • [1] Mayer, K. E., Myers, R. P., & Lee, S. S. (2005). Silymarin treatment of viral hepatitis: a systematic review. Journal of Viral Hepatitis, 12(6), 559-567. https://doi.org/10.1111/j.1365-2893.2005.00643.x
  • [2] Enjalbert, F., Rapior, S., Nouguier-Soulé, J., Guillon, S., Amouroux, N., & Cabot, C. (2002). Treatment of amatoxin poisoning: 20-year retrospective analysis. Journal of Toxicology: Clinical Toxicology, 40(6), 715-757. https://doi.org/10.1081/clt-120014647
  • [3] Saller, R., Meier, R., & Brignoli, R. (2008). The use of silymarin in the treatment of liver diseases. Drugs, 61(14), 2035-2063. https://doi.org/10.2165/00003495-200161140-00003
  • [4] Katiyar, S. K., Korman, N. J., Mukhtar, H., & Agarwal, R. (1997). Protective effects of silymarin against photocarcinogenesis in a mouse skin model. Journal of the National Cancer Institute, 89(8), 556-566. https://doi.org/10.1093/jnci/89.8.556
  • [5] Agarwal, C., Singh, R. P., & Agarwal, R. (2003). Anticancer potential of silymarin: from bench to bed side. Anticancer Research, 23(5A), 4457-4498. PMID: 14666658
  • [6] Huseini, H. F., Larijani, B., Heshmat, R., Fakhrzadeh, H., Radjabipour, B., Toliat, T., & Raza, M. (2006). The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Phytotherapy Research, 20(12), 1036-1039. https://doi.org/10.1002/ptr.1988
  • [7] Aleisa, A. M., Al-Rejaie, S. S., Bakheet, S. A., Al-Bekairi, A. M., Al-Shabanah, O. A., & Al-Majed, A. A. (2004). Protective effect of silymarin on cisplatin-induced nephrotoxicity in rats. Food and Chemical Toxicology, 42(12), 2031-2035. https://doi.org/10.1016/j.fct.2004.07.019
  • [8] Borah, A., Lahkar, M., & Kalita, D. (2013). The protective action of silymarin against rotenone-induced experimental Parkinson's disease. Journal of Neuroimmunology, 263(1-2), 98-106. https://doi.org/10.1016/j.jneuroim.2013.07.013
  • [9] Svobodová, A., Psotová, J., & Walterová, D. (2003). Natural phenolics in the prevention of UV-induced skin damage. A review. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub, 147(2), 137-145. https://doi.org/10.5507/bp.2003.019
  • [10] Mayer, K. E., Myers, R. P., & Lee, S. S. (2005). Silymarin treatment of viral hepatitis: a systematic review. Journal of Viral Hepatitis, 12(6), 559-567. https://doi.org/10.1111/j.1365-2893.2005.00643.x
  • [11] Enjalbert, F., Rapior, S., Nouguier-Soulé, J., Guillon, S., Amouroux, N., & Cabot, C. (2002). Treatment of amatoxin poisoning: 20-year retrospective analysis. Journal of Toxicology: Clinical Toxicology, 40(6), 715-757. https://doi.org/10.1081/clt-120014647
גדילן מצוי
0 0 הצבעות
דירוג מאמר
הרשמה
הודעה על
0 תגובות
החדשה ביותר
הישן ביותר קיבל את מירב ההצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
Scroll to top

תפריט נגישות