הרבלי – רפואה טבעית עם גישה מדעית

טיפול תזונתי, צמחי מרפא, רפואה טבעית מסורתית ותוספי תזונה

נטופית רפואית (מרשמלו)

נטופית רפואית (מרשמלו)

שם עברי: נטופית רפואית

שם עממי: מרשמלו, חלמית ביצות, marsh mallow, white mallow

שם מדעי: .Althaea officinalis L

משפחה: החלמיתיים

חלקי הצמח בשימוש: שורש, עלים

מוצא ואזורי תפוצה:

31 מיני הנטופית, נפוצים בקווקז עד סיביר, במזרח התיכון, אירופה וצפון אפריקה. כאשר הנטופית הרפואית היא המין בעל התפוצה הרחבה ביותר.

בישראל גדלה הנטופית הרפואית בסביבה לחה כמו ביצות ונחלים, בעיקר בשפלה ועמק החולה, ונחשבת לנדירה ועל סף הכחדה. בעבר נפוצה במקומות אחרים בארץ כמו הגליל העליון והשומרון.

תיאור בוטני

נטופית רפואית, הידועה בכינוי מרש-מלו או מרשמלו, שייכת למשפחת החלמיתיים והיא צמח עשבוני רב שנתי שזכה לפופולאריות ברפואה העממית בשל סגולותיה הרפואיות.

  • גבעול וצמיחה: נטופית רפואית מגיעה בדרך כלל לגובה של 50 עד 120 ס"מ, הכולל גבעול זקוף וחזק, מכוסה בשערות עדינות וקטיפתיות המספקות מרקם רך. הצמח עוקב אחר דפוס צמיחה סימפודיאלי (גדל לרוחב), עם צמיחה רוחבית מבסיסו, מה שמוביל למראה צפוף ועבות.
  • עלים: העלים הם אינם אחידים ויכולים להיות מאונים, מסורגים או שלמים. אורכם עד 8 ס"מ והם מאופיינים במתאר הרחב שלהם בצורת לב עם שוליים משוננים מעט. העלים עבים, מסודרים לסירוגין לאורך הגבעול ובעלי צבע ירוק עמוק. המשטח העליון של העלים חלק יחסית, בעוד המשטח התחתון מכוסה בשערות עדינות.
  • פרחים: הפרחים מאוד בולטים בצמח. הם נישאים על קוצים גבוהים וזקופים שיכולים להגיע לגובה של 1.2 מטר. הפרחים מסודרים באשכולות. לכל פרח יש חמישה עלי כותרת שהתמזגו בבסיסם ויוצרים מבנה דמוי גביע.
  • עלי כותרת: בדרך כלל בצבע ורוד חיוור עד לבנבן, ויוצרים ניגוד יפהפה על רקע העלווה הירוקה. עלי הכותרת מחורצים בקצותיהם. העמוד העילי מכיל את עמוד האבקנים, שהנם צהובים בהירים, ומקיפים את הגביע.
  • שורשים: שורשי המרשמלו בשרניים ובעלי מרקם סיבי וסמיך. בדרך כלל צבעם חיוור והם בעלי תכולה גבוהה של חומר דמוי ג'ל, שהופך לרירי כאשר מערבבים אותם עם מים.

רכיבים פעילים ומנגנון פעולה

נטופית רפואית היא בעלת מגוון של רכיבים פעילים התורמים לסגולותיה הרפואיות ולהשפעותיה הטיפוליות. שורשי מרשמלו, במיוחד, מכילים תרכובות ביו-אקטיביות שונות שנחקרו בשל היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים שלהן.
הרכיבים הפעילים העיקריים המצויים בצמח כוללים חומרים ריריים (מוצילאגים), פלבנואידים, חומצות פנוליות ופוליסכרידים.

חומרים ריריים (מוצילאגים)

אחד המרכיבים המשמעותיים ביותר של המרשמלו הוא התכולת הרירית שלו. מדובר בתערובת מורכבת של פוליסכרידים (רב סוכר) שמתנפחת והופכת לדמויית ג'ל בחשיפה למים. תכונה זו מעניקה לנטופית הרפואית את ההשפעות המרגיעות האופייניות לה.

כאשר צורכים אותו, הריר יוצר שכבת הגנה לאורך הקרום הרירי של דרכי הנשימה והעיכול, ומספק הקלה מגירויים, דלקות ויובש. מנגנון פעולה זה עוזר להקל על תסמינים של מצבים כמו שיעול, כאבי גרון ואי נוחות במערכת העיכול.

פלבנואידים וחומצות פנוליות

צמח הנטופית הרפואית מכיל פלבנואידים (נודעו בעבר כוויטמין P) וחומצות פנוליות שונות, הידועים בתכונות נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות שלהם. תרכובות אלו מסייעות להילחם בלחץ חמצוני ולהפחית דלקת בגוף.

הפלבנואידים הקיימים במרשמלו תורמים להשפעותיו הפוטנציאליות למודולציה של מערכת החיסון ויכולים לסייע במנגנוני ההגנה הטבעיים של הגוף.

פוליסכרידים

הפוליסכרידים ממלאים תפקיד באפנון חיסוני ובפעילות אנטי-ויראלית פוטנציאלית. מחקרים מראים שפוליסכרידים אלו עשויים לשפר את התגובה החיסונית, מה שהופך את הצמח לשימושי בתמיכה בהגנות של הגוף מפני זיהומים.

מנגנון פעולה

החומר הרירי הוא שחקן מפתח במנגנון הפעולה של המרשמלו. בעת בליעה, הריר יוצר מחסום הגנה על ריריות מגורות או דלקתיות. מחסום זה מפחית גירוי, מרגיע אי נוחות ומקדם ריפוי. במערכת הנשימה, זה יכול לעזור בהקלה על שיעול ודלקות בדרכי הנשימה.

במערכת העיכול, הוא יכול להקל על תסמינים של גסטריטיס (דלקת בקיבה), ריפלוקס קיבתי-ושטי (חומצה שעולה מהקיבה לוושט וגורמת כווייה) והפרעות נוספות.

הפלבנואידים והחומצות הפנוליות תורמים להשפעות האנטי דלקתיות והאנטיאוקסידנטיות של הצמח. על ידי הפחתת מתח חמצוני ודלקת, תרכובות אלו עשויות לסייע בהפחתת מחלות כרוניות שונות ולשפר את הבריאות הכללית.

שימושים ברפואה העממית

לנטופית רפואית וליתר דיוק לשורש מרשמלו יש היסטוריה ארוכת שנים של שימוש ברפואה מסורתית בתרבויות שונות. השורשים העשירים בחומר הרירי זכו להערכה בזכות איכויותיהם המרגיעות והמרככות.

תכונות אלו הפכו את שורש המרשמלו לבחירה פופולרית להקלה על גירוי ודלקת במערכת הנשימה והעיכול.

נעשה שימוש רב בחליטות שהוכנו מהשורש כדי להקל על שיעול, כאבי גרון ואי נוחות בסימפונות (צינורות המובילים אוויר לריאות) היכולת של החומר הרירי ליצור שכבת הגנה על הרירית (הדופן הפנימית של הסימפונות מכונה רירית) מסייעת להרגעה וריפוי של רקמות מגורות.

לשורש המרשמלו יש גם יישומים הקשורים לטיפוח העור. רטיות או קרמים המופקים מהצמח שימשו להרגעת כוויות קלות, פצעים ועקיצות חרקים. זאת הודות לתכונות האנטי דלקתיות וריפוי הפצעים של הצמח.

השימוש ההיסטורי שלו כולל גם טיפול בבעיות במערכת העיכול כגון גסטריטיס, כיבים והפרעות עיכול. החומר הרירי במשורש רשמלו יכול לספק הקלה וזירוז הריפוי על ידי ציפוי רירית הקיבה.

יתר על כן, מערכות הרפואה המסורתיות רתמו את ההשפעות המגוונות של שורש המרשמלו לטיפול והקלה על דלקות בדרכי השתן ובעיות בכליות. תכונותיו המשלשלות נוצלו גם להקלה על עצירות.

ניתן לסכם כי נטופית רפואית מילאה תפקיד אינטגרלי ברפואה המסורתית כתרופה בוטנית רב-תכליתית. התכולה הרירית שלה ותרכובות ביו-אקטיביות שונות תרמו למוניטין שלה כצמח מרגיע ומרפא, מה שהופך אותו למרכיב עיקרי בשיטות צמחי מרפא שמטרתן לשפר את בריאות מערכת הנשימה, העיכול והעור.

שימוש רפואי מבוסס מחקר

בנוסף לשימושים ברפואה העממית והאלטרנטיבית, זכתה הנטופית הרפואית לתשומת לב ברפואה הקונבנציונלית. מחקרים מדעיים חקרו את מרכיבי שורש המרשמלו הפעילים ואת השפעתם על מצבים בריאותיים שונים.

בריאות דרכי הנשימה

מחקרים הראו שתמציות שורש מרשמלו, העשירות ברירית, מציגות פוטנציאל משמעותי להרגעת אי נוחות בדרכי הנשימה.

מחקר[1] מ-2009 בדק את ההשפעה של תמציות הידרו-אלכוהוליות של זנגביל ומרשמלו על שיעול חריף, שנגרם על ידי ברונכיטיס. תוצאותיו הראו כי התמציות הנ"ל מפחיתות דלקת בחולים עם ברונכיטיס חריפה וכמו כן מפחיתות שיעול וכאבים חריפים בחזה.

תמיכה במערכת העיכול

התכולה הרירית בשורש המרשמלו הראתה הבטחה בטיפול בבעיות במערכת העיכול. מחקר[2] שפורסם בכתב העת "Journal of Natural Science, Biology and Medicine" בשנת 2015, העריך את השפעות הגנה של תמציות ג'ינג'ר ומרשמלו על כיב פפטי מושרה בחולדות.

התוצאות הוכיחו כי מתן של תמצית ג'ינג'ר או מרשמלו יכול להגן מפני כיב פפטי, המושרה על ידי אינדומתצין, בחולדות, ככל הנראה באמצעות התכונות נוגדות החמצון שלהן ועיכוב שחרור ההיסטמין.

ריפוי פצעים

גם השימוש המסורתי של המרשמלו בריפוי פצעים נחקר. במאמר[3] שפורסם ב-2015 הוערכו הפעילות האנטי-בקטריאלית של תמצית עלי נטופית הרפואית. ועוצמת ריפוי הפצעים שלה, בחולדות.

התוצאות אמנם הראו שתמצית מרשמלו לא הייתה יעילה על חיידקי גראם שליליים אך היא הייתה יעילה על חיידקי גראם חיוביים. התמצית גם נבדקה בצורה של מתן מקומי על מודל פצעי כריתה בחולדות. בפצעים שטופלו בתמצית, אחוז ריפוי הפצע גדל באופן משמעותי, בהשוואה לביקורות.

מינונים מומלצים

המינון המומלץ של נטופית רפואית, משתנה בהתאם לגורמים כגון צורת התכשיר (תה, תמיסת, כמוסה), השימוש המיועד, הגיל ומצבים בריאותיים אינדיבידואליים.

חיוני לעקוב אחר ההנחיות ולהתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות לפני תחילת כל משטר צמחים, במיוחד לילדים. בעוד שקיימים מחקרים קליניים מוגבלים המתארים מינונים ספציפיים, ניתן לשאוב המלצות כלליות מהשימוש המסורתי והמלצות הרבליסטים.

במבוגרים

  • תה שורש מרשמלו: מכיל בדרך כלל 1 עד 2 כפיות של שורש מרשמלו מיובש. נהוג להשרות במים חמים במשך כ-10-15 דקות, וניתן לצרוך את זה עד שלוש פעמים ביום. שתיית התה לפני הארוחות עשויה להועיל לתמיכה במערכת העיכול.
  • טינקטורה (תמצית מרוכזת): בדרך כלל, מוצע מינון של 2-4 מ"ל (כ-40-80 טיפות) של תמיסת שורש מרשמלו מדולל במים, עד שלוש פעמים ביום.

בילדים

  • תה שורש מרשמלו: לילדים מומלצים בדרך כלל מינונים נמוכים יותר. כוס תה שורש מרשמלו מוכן עם 1/2 עד 1 כפית של שורש מיובש. ניתן לתת לילדים עד שלוש פעמים ביום.
  • טינקטורה: בעת שימוש בתמיסות לילדים, חיוני להתייעץ עם איש מקצוע רפואי לקבלת מינון נכון. המינונים מצטמצמים בדרך כלל בהתבסס על גיל, משקל ושיקולי בריאות אישיים.

לסיכום, חשוב לציין שהמינונים שצוינו לעיל הם קווים מנחים כלליים, והתגובות האישיות עשויות להשתנות. מומלץ מאוד להתייעץ עם ספק שירותי בריאות מוסמך כאשר שוקלים לצרוך תרופות צמחיות, במיוחד עבור ילדים, אנשים עם מחלות רקע ומי שנוטלים תרופות.

תופעות לוואי / אינטראקציות / בטיחות

נטופית רפואית נחשבת בדרך כלל לבטוחה לצריכה ולשימוש מקומי. עם זאת, כמו כל תרופה צמחית אחרת, יכולות להיות לה תופעות לוואי ואינטראקציות שצריך להיות מודעים להן.

חשוב לציין שהתגובות האישיות לצמח יכולות להשתנות, בין אדם לאדם, ומומלץ להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות לפני השימוש בכל תרופה צמחית.

תגובות אלרגיות

אנשים מסוימים עשויים להיות אלרגיים למרשמלו או לצמחים אחרים מאותה משפחה (חלמיתיים). תגובות אלרגיות יכולות לנוע בין גירוי קל בעור לתסמינים חמורים יותר כגון קשיי נשימה, נפיחות ואנפילקסיס (תגובה אלרגית קשה ומהירה). אם יש לך אלרגיה ידועה לצמחים ממשפחה זו, רצוי להימנע ממרשמלו.

בעיות במערכת העיכול

צריכת תכשירים המכילים שורש או עלי מרשמלו עלולה לגרום לאי נוחות במערכת העיכול אצל אנשים מסוימים. התסמינים יכולים לכלול כאבי בטן, נפיחות, גזים ושלשולים. התחלת מינון נמוך יותר והעלאתו בהדרגה יכולה לסייע בהפחתת ההשפעות הללו.

אינטראקציות עם רמת הסוכר בדם

מרשמלו עשוי להשפיע על רמות הסוכר בדם. אנשים עם סוכרת או נוטלים תרופות המשפיעות על רמת הסוכר בדם, צריכים להיות זהירים ולפקח בזהירות ובתדירות גבוהה על רמת הסוכר במידה ומשתמשים במרשמלו כתוסף.

אינטראקציות תרופתיות

מרשמלו עלול לקיים אינטראקציה עם תרופות מסוימות, כגון מדללי דם ותרופות המשפיעות על רמות הסוכר בדם. אם אתם נוטלים תרופות מרשם כלשהן, חיוני להתייעץ עם איש מקצוע רפואי לפני השימוש במרשמלו.

הריון והנקה

קיים מידע מוגבל בנוגע לבטיחות השימוש במרשמלו במהלך הריון והנקה. לכן עדיף לנהוג במשנה זהירות ולהימנע משימוש בו בזמנים אלו, אלא אם כן התייעצתם עם גורם רפואי מוסמך.

ספיגת תרופות

מרשמלו עשוי להאט או להפחית את הספיגה של תרופות אחרות, בשל תכולת הריר הגבוהה שלו. רצוי ליטול כל תרופה אחרת לפחות שעה לפני או אחרי צריכת תכשירי מרשמלו.

רגישות מקומית

בשימוש מקומי, תכשירי מרשמלו עלולים לגרום לגירוי בעור או לתגובות אלרגיות אצל אנשים מסוימים. מומלץ לבצע תבחיני מטלית עוריים (בדיקת "טלאי") לפני השימוש במוצרים מבוססי מרשמלו על אזורים גדולים יותר של העור.

הפחתת לחץ דם

מרשמלו עלול להוריד קלות את לחץ הדם. לכן אנשים עם לחץ דם נמוך צריכים לעקוב מקרוב אחר רמתו אם הם משתמשים במרשמלו.

לסיכום

זכרו, לאיכות ולאופן ההכנה של מוצרי מרשמלו יכולים להיות השפעה על תופעות לוואי פוטנציאליות. לכן חשוב להשיג מוצרי מרשמלו ממקורות מוכרים ולפעול לפי המינונים המומלצים. אם אתם נתקלים בתגובות שליליות כלשהן במהלך השימוש, יש להפסיק מידית ולהתייעץ עם בר סמכא.

ביבליוגרפיה

  • [1] Boroujeni, Hamid Rouhi â et al. “The effect of combination of Zingeber and Althea officinalis extracts in acute bronchitis-induced cough.” Journal of Shahrekord University of Medical Sciences 10 (2009): 38-43. https://www.semanticscholar.org/paper/The-effect-of-combination-of-Zingeber-and-Althea-in-Boroujeni-Forouzan/7ac0e458ddb9d3b2baf92919ed083b5531c70d90
  • [2] Zaghlool SS, Shehata BA, Abo-Seif AA, Abd El-Latif HA. Protective effects of ginger and marshmallow extracts on indomethacin-induced peptic ulcer in rats. J Nat Sci Biol Med. 2015 Jul-Dec;6(2):421-8. doi: 10.4103/0976-9668.160026. PMID: 26283843; PMCID: PMC4518423. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4518423/
  • [3] Rezaei M, Dadgar Z, Noori-Zadeh A, Mesbah-Namin SA, Pakzad I, Davodian E. Evaluation of the antibacterial activity of the Althaea officinalis L. leaf extract and its wound healing potency in the rat model of excision wound creation. Avicenna J Phytomed. 2015 Mar-Apr;5(2):105-12. PMID: 25949951; PMCID: PMC4418059. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4418059/

נטופית רפואית (מרשמלו)
0 0 הצבעות
דירוג מאמר
הרשמה
הודעה על
0 תגובות
החדשה ביותר
הישן ביותר קיבל את מירב ההצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
Scroll to top

תפריט נגישות