מהפכת הבריאות החדשה – מרפואה גנרית לטיפולים מותאמים אישית על סמך ה-DNA שלך
דמיינו עולם שבו כל טיפול רפואי מותאם בדיוק לגוף ולגנטיקה הייחודית שלכם. לא עוד "טיפול אחיד לכולם", אלא רפואה חכמה שמתאימה את עצמה אליכם, ממש כמו חליפה שנתפרה בהזמנה אישית.
נשמע עתידני? לא ממש. בדיקות גנטיות כבר משנות מזה תקופה את הדרך שבה אנו מאבחנים, מונעים ומטפלים במחלות – החל מהתאמת תרופות שמדויקות למבנה הגנטי שלך, דרך גילוי מוקדם של סיכונים בריאותיים, ועד לפיתוח טיפולים פורצי דרך לסרטן ומחלות גנטיות.
אז איך כל זה עובד? ולמה זה נוגע לכל אחד מאיתנו? כל התשובות כאן!
מהי רפואה מותאמת אישית?
ההבדל בין רפואה קונבנציונלית לרפואה מותאמת אישית
רפואה קונבנציונלית מבוססת על גישה אחידה לטיפול במחלות, שבה מרבית החולים מקבלים את אותן התרופות והמינונים על סמך מחקרים סטטיסטיים.
לעומת זאת, רפואה מותאמת אישית מתמקדת בהתאמת טיפולים לכל מטופל על פי המאפיינים הגנטיים שלו, אורח חייו וגורמים[1] סביבתיים (Collins & Varmus, 2015). מטרתה היא להגביר את היעילות של הטיפולים ולצמצם תופעות לוואי באמצעות גישה פרטנית יותר.
התפקיד המרכזי של בדיקות גנטיות
בדיקות גנטיות הן אחד הכלים המרכזיים ברפואה מותאמת אישית. הן מספקות מידע יקר ערך על הנטייה הגנטית של אדם למחלות שונות[2] ועל האופן שבו גופו מגיב לתרופות מסוימות (National Human Genome Research Institute, 2020).
לדוגמה, מחקר[3] שנערך מצא כי מטופלים עם וריאציה גנטית מסוימת בגן CYP2C19 מגיבים באופן שונה לתרופות נוגדות קרישה כמו קלופידוגרל, ולכן הם עשויים להזדקק לחלופה תרופתית (Mega et al., 2010).
יסודות הגנטיקה והבסיס המדעי לרפואה מותאמת אישית
מהן מוטציות גנטיות וכיצד הן משפיעות על הבריאות?
מוטציות גנטיות הן שינויים בקוד ה-DNA שעלולים להשפיע על פעילות הגנים. חלק מהמוטציות יכולות להוביל להתפתחות[4] מחלות תורשתיות כמו סיסטיק פיברוזיס או לעלייה בסיכון למחלות כרוניות כמו סרטן (Stratton et al., 2009). באמצעות בדיקות גנטיות, ניתן לזהות מוטציות אלו מראש ולנקוט באמצעי מניעה מותאמים.
ההתקדמות בטכנולוגיות ריצוף גנטי (Next-Generation Sequencing – NGS)
טכנולוגיות ריצוף מתקדמות כמו NGS מאפשרות ניתוח מהיר וזול של הגנום האנושי. שיטה זו שינתה את הדרך שבה מזהים[5] גורמים גנטיים למחלות ואת ההתאמה של תרופות למטופלים ספציפיים (Mardis, 2017). כיום, ריצוף גנטי זמין במרכזים רפואיים מתקדמים ברחבי העולם ומשמש ככלי אבחוני מהפכני.
המושג של תרופות בהתאמה אישית (Pharmacogenomics)
פרמקוגנומיקה היא תחום ברפואה שמתמקד בקשר בין גנטיקה לתגובת הגוף לתרופות. מחקרים מצאו כי אנשים עם וריאציות גנטיות מסוימות מגיבים[6] בצורה שונה לתרופות כגון תרופות פסיכיאטריות, משככי כאבים וכימותרפיה (Relling & Evans, 2015). התאמה גנטית של תרופות יכולה למנוע תופעות לוואי חמורות ולשפר את הצלחת הטיפול.
כיצד בדיקות גנטיות מסייעות באבחון מוקדם ומניעת מחלות?
זיהוי נטיות גנטיות למחלות כרוניות
מחקרים[7] הראו כי אנשים עם מוטציות בגן BRCA1/2 נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סרטן השד והשחלות (Mavaddat et al., 2013). איתור מוקדם של המוטציה מאפשר נקיטת צעדים למניעת המחלה, כמו מעקב רפואי קפדני ואף ניתוחים מניעתיים.
דוגמאות לשימוש בבדיקות גנטיות באבחון מוקדם של מחלות
- מחלות לב – בדיקות גנטיות מזהות[8] מוטציות הקשורות למחלות לב תורשתיות, כמו קרדיומיופתיה היפרטרופית (Cirino & Ho, 2020).
- סוכרת סוג 2 – מחקרים[9] מצביעים על כך שסמנים גנטיים יכולים לנבא מי נמצא בסיכון גבוה לפתח סוכרת (Mahajan et al., 2018).
- סרטן – ניתוח פרופיל גנטי של גידולים סרטניים מאפשר[10] התאמת טיפול ממוקד יותר (Garraway, 2013).
האתגר באבחון – גנטיקה מול גורמים סביבתיים
למרות ההתקדמות במדע הגנטיקה, מחלות רבות הן תוצאה של שילוב בין גורמים גנטיים וסביבתיים. לדוגמה, אדם עם נטייה גנטית להשמנה לא בהכרח יפתח את המצב אם ישמור על אורח חיים בריא. לפיכך, רפואה מותאמת אישית כוללת גם המלצות[11] תזונתיות והתנהגותיות לצד טיפולים רפואיים (Ordovas & Smith, 2010).
התאמה אישית של טיפולים רפואיים באמצעות גנטיקה
כיצד בדיקות גנטיות עוזרות לקבוע איזה טיפול תרופתי מתאים לכל מטופל?
בעזרת בדיקות גנטיות ניתן לבחור את התרופה המתאימה ביותר ולהתאים את מינונה לכל מטופל. לדוגמה, אנשים עם מוטציות מסוימות בגן TPMT רגישים[12] לתרופות כימותרפיות מסוג תיופורינים, ולכן זקוקים למינון מופחת (Relling et al., 2011).
דוגמאות לתרופות מותאמות אישית
- אימונותרפיה בסרטן – טיפולים כמו Keytruda פועלים[13] באופן ממוקד נגד תאים סרטניים עם ביטוי חלבוני מסוים (Sharma & Allison, 2015).
- תרופות נוגדות דיכאון – בדיקות גנטיות מסייעות[14] בהתאמת התרופה היעילה ביותר למטופלים עם דיכאון עמיד לטיפול (Bousman et al., 2017).
רפואה מותאמת אישית במחלות נדירות ומצבים גנטיים מיוחדים
רפואה מותאמת אישית משנה את הדרך שבה מטפלים במחלות גנטיות נדירות. לדוגמה, חולים במחלת ניוון שרירים SMA יכולים לקבל טיפול ביולוגי חדשני[15] שמותאם למוטציה הגנטית שלהם (Messina et al., 2021).
מהפכת הגנטיקה בטיפולים אונקולוגיים
כיצד בדיקות גנטיות משנות את גישת הטיפול בסרטן?
בדיקות גנטיות חוללו מהפכה באונקולוגיה בכך שהן מאפשרות לרופאים להתאים טיפולים על בסיס הפרופיל הגנטי הייחודי של כל מטופל. במקום להסתמך על גישה אחידה לכולם, אונקולוגים משתמשים כיום בריצוף גנטי כדי לזהות[16] מוטציות ספציפיות הגורמות להתפתחות סרטן (Garraway, 2013).
על ידי ניתוח ה-DNA של הגידול, ניתן לקבוע אילו טיפולים יהיו היעילים ביותר, תוך הפחתת טיפולים מיותרים ותופעות לוואי. לדוגמה, חולות סרטן השד עם גידולים חיוביים ל-HER2 מגיבות היטב לתרופות ממוקדות כמו טראסטוזומאב (הרצפטין), אשר חוסמות[17] את החלבון HER2 האחראי על צמיחת הגידול (Slamon et al., 2001).
באופן דומה, חולי סרטן ריאות עם מוטציות EGFR מגיבים[18] טוב יותר למעכבי טירוזין קינאז כגון ארלוטיניב, אשר מכוונים ישירות לשינויים הגנטיים הללו (Paez et al., 2004).
תרופות חכמות שמכוונות למוטציות ספציפיות
אחת ההתפתחויות המרגשות ביותר בטיפול מותאם אישית בסרטן היא פיתוח תרופות מדויקות שתוקפות תאים סרטניים על סמך המוטציות הגנטיות שלהם. בניגוד לכימותרפיה המסורתית, אשר משפיעה הן על תאים בריאים והן על תאים סרטניים, תרופות ממוקדות ממזערות נזק לרקמות בריאות.
לדוגמה, התרופה אימטיניב (גליבק) חוללה מהפכה[19] בטיפול בלוקמיה מיאלואידית כרונית (CML) על ידי מיקוד ישיר לחלבון BCR-ABL, אשר נוצר כתוצאה משינוי גנטי המפעיל את המחלה (Druker et al., 2001).
במקרה של מלנומה, מעכבי BRAF, כמו ומורפניב, הראו הצלחה[20] משמעותית בקרב חולים עם מוטציות BRAF V600E (Chapman et al., 2011).
בדיקות נוזליות ומעקב אחר התקדמות המחלה
ביופסיות מסורתיות דורשות הליכים פולשניים כדי לחלץ דגימות רקמה מגידולים. עם זאת, ביופסיות נוזליות מציעות אלטרנטיבה[21] לא פולשנית על ידי ניתוח DNA גידולי חופשי (ctDNA) המצוי בדם (Wan et al., 2017). בדיקות אלו מסייעות למעקב אחר תגובות לטיפול, לאיתור מחלה שיורית מזערית, ולזיהוי מוקדם של מוטציות חדשות שעלולות להוביל לעמידות לתרופות.
לדוגמה, חולי סרטן ריאות עם מוטציות EGFR עשויים לפתח עמידות לטיפולים ראשוניים עקב הופעת מוטציות T790M. ביופסיות נוזליות מאפשרות[22] לרופאים לזהות שינויים אלו מוקדם ולשנות טיפול לתרופה אוסימרטיניב, אשר פותחה כדי להתגבר על עמידות זו (Janne et al., 2015).
האתגר האתי והחוקי של בדיקות גנטיות
פרטיות ושמירה על מידע גנטי
למרות היתרונות הרבים של בדיקות גנטיות, הן מעלות סוגיות רגישות של פרטיות נתונים. DNA מכיל מידע רגיש ביותר שעלול להיות מנוצל לרעה אם יגיע לידיים הלא נכונות.
במדינות כמו הולנד קיימות תקנות[23] מחמירות לשמירה על מידע גנטי במסגרת תקנות ה-GDPR (הרגולציה הכללית להגנת נתונים), המגנות מפני אפליה ושימוש בלתי מורשה במידע גנטי (European Parliament, 2016).
שימוש בבדיקות גנטיות להחלטות רפואיות: הזדמנות או סיכון?
שימוש במידע גנטי כדי להנחות החלטות רפואיות יכול להיות חרב פיפיות. מצד אחד, הוא מעניק לאנשים כוח לנקוט צעדים מונעים למען בריאותם. מצד שני, תוצאות חיוביות כוזבות או פרשנויות שגויות של בדיקות גנטיות עלולות להוביל לחרדה מיותרת או להתערבויות[24] רפואיות שאינן הכרחיות (Vassy et al., 2017).
בנוסף, נטייה גנטית למצב רפואי מסוים אינה מבטיחה שהאדם אכן יפתח את המחלה, ולכן חיוני לאזן בין הממצאים הגנטיים לבין גורמים בריאותיים אחרים.
סוגיות ביטוחיות והשלכות על שוק הבריאות
הזמינות הגוברת של בדיקות גנטיות הציתה ויכוחים בנוגע למדיניות ביטוח רפואי. יש החוששים כי חברות ביטוח עלולות לסרב לכסות מטופלים בשל נטיות גנטיות למחלות מסוימות, מה שעלול להוביל לאפליה גנטית.
בארה"ב חוק GINA (חוק אי-אפליה גנטית) ובאירופה תקנות[25] דומות אוסרות על שימוש במידע גנטי לצורכי ביטוח, אך אכיפת חוקים אלו נותרה אתגר משמעותי (Hudson et al., 2008).
היישומים הקליניים: טיפול בהשמנת יתר והפרעות אכילה
הבנת האופן שבו המוח מעבד טעמים ומרקמים יכולה לסייע בפיתוח אסטרטגיות טיפוליות חדשות להפרעות אכילה והשמנת יתר. לדוגמה, באמצעות שינוי חוויית האכילה, ניתן לעודד אנשים לבחור במזונות בריאים יותר ולהפחית את הצריכה של מזונות עתירי סוכר ושומן.
עם זאת, יש לציין שהיישומים הקליניים של נוירו-גסטרונומיה עדיין נמצאים בשלבי מחקר, ואין מספיק נתונים כדי לקבוע את יעילותם.
העתיד של רפואה מותאמת אישית
איך בינה מלאכותית ולמידת מכונה משפרות את השימוש בבדיקות גנטיות?
בינה מלאכותית (AI) ואלגוריתמים של למידת מכונה משנים את פני הבדיקות הגנטיות בכך שהם מנתחים כמויות עצומות של נתונים[26] כדי לזהות דפוסים של מחלות. מערכות מבוססות AI יכולות לעבד במהירות נתוני ריצוף גנטי, לאתר מוטציות ולהמליץ על אפשרויות טיפול מתאימות (Topol, 2019).
חברות כמו Deep Genomics ו-DeepMind של גוגל מובילות את פיתוח הכלים האבחנתיים מבוססי AI.
הפוטנציאל של ריפוי גנטי (Gene Therapy)
ריפוי גנטי מציע שינוי פורץ דרך בטיפול במחלות גנטיות על ידי תיקון הבעיה הגנטית עצמה. טכנולוגיות כמו CRISPR-Cas9 מאפשרות עריכה[27] מדויקת של גנים פגומים, מה שמעניק תקווה לחולים במחלות כמו אנמיה חרמשית, סיסטיק פיברוזיס ואפילו סוגים מסוימים של סרטן (Doudna & Charpentier, 2014).
בשנת 2022, הטיפול[28] הראשון המבוסס על CRISPR לאנמיה בטא-תלסמיה קיבל אישור, מה שמסמן עידן חדש ברפואה הגנטית (Frangoul et al., 2021).
האם בעתיד לכל אדם יהיה פרופיל גנטי רפואי אישי?
ככל שהבדיקות הגנטיות הופכות לזולות ונגישות יותר, מומחים רבים חוזים כי בעתיד לכל אדם יהיה פרופיל גנטי אישי דיגיטלי. פרופיל זה יוכל להנחות בחירת תרופות, מניעת מחלות, והמלצות לאורח חיים, מה שיוביל לעידן חדש של רפואה מונעת.
עם זאת, יש להתמודד עם סוגיות של אבטחת מידע, אתיקה ונגישות, כדי להבטיח אימוץ רחב של הטכנולוגיה.
ביבליוגרפיה
- [1] Collins, F. S., & Varmus, H. (2015). A new initiative on precision medicine. New England Journal of Medicine, 372(9), 793-795. https://doi.org/10.1056/NEJMp1500523
- [2] National Human Genome Research Institute. (2020). Genetics and precision medicine. Genome Research Updates. Retrieved from https://www.genome.gov
- [3] Mega, J. L., et al. (2010). CYP2C19 genetic variants and clinical outcomes with clopidogrel. New England Journal of Medicine, 363(18), 1704-1714. https://doi.org/10.1056/NEJMoa0908126
- [4] Stratton, M. R., Campbell, P. J., & Futreal, P. A. (2009). The cancer genome. Nature, 458(7239), 719-724. https://doi.org/10.1038/nature07943
- [5] Mardis, E. R. (2017). DNA sequencing technologies: 2006–2016. Nature Protocols, 12(2), 365-368. https://doi.org/10.1038/nprot.2017.002
- [6] Relling, M. V., & Evans, W. E. (2015). Pharmacogenomics in the clinic. Nature, 526(7573), 343-350. https://doi.org/10.1038/nature15817
- [7] Mavaddat, N., et al. (2013). Prediction of breast cancer risk based on profiling with common genetic variants. Journal of the National Cancer Institute, 105(17), 1295-1306. https://doi.org/10.1093/jnci/djt192
- [8] Cirino, A. L., & Ho, C. Y. (2020). Genetic testing for inherited cardiovascular diseases: A scientific statement from the American Heart Association. Circulation: Genomic and Precision Medicine, 13(4), e002728. https://doi.org/10.1161/CIRCGEN.119.002728
- [9] Mahajan, A., et al. (2018). Refining the accuracy of validated target identification through coding variant fine-mapping in type 2 diabetes. Nature Genetics, 50(4), 559-571. https://doi.org/10.1038/s41588-018-0084-1
- [10] Garraway, L. A. (2013). Genomics-driven oncology: Framework for an emerging paradigm. Journal of Clinical Oncology, 31(15), 1806-1814. https://doi.org/10.1200/JCO.2012.46.3062
- [11] Ordovas, J. M., & Smith, C. E. (2010). Epigenetics and cardiovascular disease. Nature Reviews Cardiology, 7(9), 510-519. https://doi.org/10.1038/nrcardio.2010.104
- [12] Relling, M. V., & Evans, W. E. (2015). Pharmacogenomics in the clinic. Nature, 526(7573), 343-350. https://doi.org/10.1038/nature15817
- [13] Sharma, P., & Allison, J. P. (2015). Immune checkpoint targeting in cancer therapy. Cell, 161(2), 205-214. https://doi.org/10.1016/j.cell.2015.03.039
- [14] Bousman, C. A., et al. (2017). Antidepressant pharmacogenetics: An update. The American Journal of Psychiatry, 174(5), 376-390. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2016.16070754
- [15] Messina, S., et al. (2021). New treatments in spinal muscular atrophy: Positive results and new challenges. Journal of Clinical Medicine, 10(8), 1709. https://doi.org/10.3390/jcm10081709
- [16] Garraway, L. A. (2013). Genomics-driven oncology: Framework for an emerging paradigm. Journal of Clinical Oncology, 31(15), 1806-1814. https://doi.org/10.1200/JCO.2012.46.3062
- [17] Slamon, D. J., Clark, G. M., Wong, S. G., Levin, W. J., Ullrich, A., & McGuire, W. L. (2001). Human breast cancer: Correlation of relapse and survival with amplification of the HER-2/neu oncogene. Science, 235(4785), 177-182. https://doi.org/10.1126/science.3798106
- [18] Paez, J. G., Jänne, P. A., Lee, J. C., Tracy, S., Greulich, H., Gabriel, S., … & Sellers, W. R. (2004). EGFR mutations in lung cancer: Correlation with clinical response to gefitinib therapy. Science, 304(5676), 1497-1500. https://doi.org/10.1126/science.1099314
- [19] Druker, B. J., Talpaz, M., Resta, D. J., Peng, B., Buchdunger, E., Ford, J. M., … & Lydon, N. B. (2001). Efficacy and safety of a specific inhibitor of the BCR-ABL tyrosine kinase in chronic myeloid leukemia. New England Journal of Medicine, 344(14), 1031-1037. https://doi.org/10.1056/NEJM200104053441401
- [20] Chapman, P. B., Hauschild, A., Robert, C., Haanen, J. B., Ascierto, P., Larkin, J., … & McArthur, G. A. (2011). Improved survival with vemurafenib in melanoma with BRAF V600E mutation. New England Journal of Medicine, 364(26), 2507-2516. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1103782
- [21] Wan, J. C. M., Massie, C. L., Garcia-Corbacho, J., Mouliere, F., Brenton, J. D., Caldas, C., … & Rosenfeld, N. (2017). Liquid biopsies come of age: Towards implementation of circulating tumor DNA. Nature Reviews Cancer, 17(4), 223-238. https://doi.org/10.1038/nrc.2017.7
- [22] Janne, P. A., Yang, J. C. H., Kim, D. W., Planchard, D., Ohe, Y., Ramalingam, S. S., … & Ahn, M. J. (2015). AZD9291 in EGFR inhibitor-resistant non–small-cell lung cancer. New England Journal of Medicine, 372(18), 1689-1699. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1411817
- [23] European Parliament. (2016). Regulation (EU) 2016/679 (General Data Protection Regulation). Official Journal of the European Union, L119, 1-88.
- [24] Vassy, J. L., Christensen, K. D., Schonman, E. F., Blout, C. L., Robinson, J. O., Krier, J. B., … & Green, R. C. (2017). The impact of whole-exome sequencing on the primary care and outcomes of healthy adult patients: A pilot randomized trial. Annals of Internal Medicine, 167(3), 159-169. https://doi.org/10.7326/M17-0180
- [25] Hudson, K. L., Holohan, M. K., & Collins, F. S. (2008). Keeping pace with the times—The Genetic Information Nondiscrimination Act of 2008. New England Journal of Medicine, 358(25), 2661-2663. https://doi.org/10.1056/NEJMp0803964
- [26] Topol, E. J. (2019). High-performance medicine: The convergence of human and artificial intelligence. Nature Medicine, 25(1), 44-56. https://doi.org/10.1038/s41591-018-0300-7
- [27] Doudna, J. A., & Charpentier, E. (2014). The new frontier of genome engineering with CRISPR-Cas9. Science, 346(6213), 1258096. https://doi.org/10.1126/science.1258096
- [28] Frangoul, H., Altshuler, D., Cappellini, M. D., Chen, Y. S., Domm, J., Eustace, B. K., … & Cornetta, K. (2021). CRISPR-Cas9 gene editing for sickle cell disease and β-thalassemia. New England Journal of Medicine, 384(3), 252-260. https://doi.org/10.1056/NEJMoa2031054