שם עממי:
בוראג', בוראג' רפואי, מלפפון הארץ (Starflower, Borage, Common Borage, Bee Bread)
שם מדעי:
Borago officinalis
משפחה:
זיפניים (Boraginaceae)
חלקי הצמח בשימוש:
זרעים (שמן זרעי בוראג'), עלים, פרחים
מקור, תפוצה ובית גידול
מקור והיסטוריה
הבוראג' נחשב לצמח ילידי בדרום אירופה, בעיקר באיטליה, ספרד וצפון אפריקה. היוונים והרומאים הקדמונים העריכו את הצמח בשל סגולותיו המחזקות, והיו משתמשים בו להעלאת מצב הרוח ולהפחתת חרדה. על פי כתבים היסטוריים, חיילים רומאים שתו יין שהושרה בעליו לפני קרב כדי לחזק את רוחם ולהפחית פחד.
תפוצה גיאוגרפית
בזכות קלות ההפצה של זרעיו, הבוראג' התפשט עם השנים אל אזורים רחבים באירופה, אסיה הקטנה, המזרח התיכון וצפון אמריקה. כיום הוא גדל בר ברחבי העולם, ולעיתים קרובות מופיע בשולי שדות, בקרקעות מופרעות, בגינות ביתיות ובאזורים כפריים.
בית הגידול ותנאי הסביבה
בוראג' הוא צמח עמיד וקל לגידול, המעדיף קרקעות מנוקזות היטב אך מסוגל להסתגל גם לקרקעות עניות יחסית. הוא משגשג בשמש מלאה אך יכול לגדול גם בתנאי צל חלקי. מאחר שהוא נחשב לצמח חד-שנתי, הוא מתרבה בעיקר באמצעות זרעים הנובטים במהירות לאחר פיזורם.
הוא נפוץ במיוחד בשדות פתוחים, בצידי דרכים, בשדות בור ובגינות קהילתיות, שם הוא מגדל באופן יזום בשל שימושיו הקולינריים והרפואיים, כמו גם בזכות תרומתו להאבקה – פרחיו מושכים דבורים בכמויות גדולות, מה שהופך אותו לצמח חשוב עבור מגדלי דבורים וחקלאים.
תיאור בוטני
בוראג' (Borago officinalis), הידוע גם בשם "כוכב הלכת" בשל פרחיו הכחולים דמויי הכוכב, הוא צמח חד-שנתי ממשפחת הזיפניים (Boraginaceae). הוא מתאפיין במראה ייחודי המשלב גבעולים ועלים מחוספסים, פריחה בולטת ומבנה התורם להפצה מהירה.
גובה ומבנה כללי
הבוראג' הוא צמח עשבוני שיכול להגיע לגובה של 30-100 ס"מ. הוא בעל גבעולים זקופים, מסועפים וחזקים, המצופים בזיפים לבנים קשים המעניקים להם מרקם שעיר ומחוספס.
עלים
העלים של הבוראג' רחבים, ביצתיים או מאורכים, בעלי שוליים גליים ומכוסים בזיפים רכים.
- צבע העלים ירוק-עמוק.
- העלים התחתונים גדולים יותר ומחוברים ישירות לגבעול באמצעות פטוטרת (גבעול קטן המחבר את העלה לגבעול הראשי).
- העלים העליונים קטנים יותר ומקיפים את הגבעול.
העלים ידועים בטעמם הדומה למלפפון ומשמשים במטבחים מסורתיים כמרכיב לסלטים, מרקים ומשקאות.
פרחים
הפרחים של הבוראג' הם מהמאפיינים המרשימים ביותר שלו:
- הם מסודרים בתפרחות מדורגות הקרויות אשכולות (cymes).
- לכל פרח חמישה עלי כותרת פרושים בצורת כוכב.
- צבע הפרחים נע בין כחול עז לסגול עמוק, ולעיתים נדירות מופיעים פרחים ורודים או לבנים.
- האבקנים כהים ומאוחים יחדיו לצינור במרכז הפרח, מה שיוצר ניגודיות מרשימה מול עלי הכותרת הבהירים.
הפרחים מושכים מאביקים רבים, במיוחד דבורים, מה שהופך את הבוראג' לצמח חשוב בשמירה על אוכלוסיות חרקים מועילים.
פרי וזרעים
לאחר הפריחה מתפתחים הפירות – אלו הם אגוזיות קטנות ויבשות (סוג של פרי המכיל זרע יחיד).
- הזרעים עשירים בשמן המכיל חומצה גמא-לינולאית (GLA), חומצת שומן חיונית בעלת תכונות אנטי-דלקתיות.
- הזרעים נופלים לקרקע ויוצרים נביטה מהירה, מה שהופך את הבוראג' לצמח בעל תפוצה טבעית נרחבת.
שורשים
לבוראג' מערכת שורשים שיפודית, המאפשרת לו לספוג מים וחומרים מזינים גם בקרקעות דלות.
מחזור חיים והפצה
הבוראג' הוא צמח חד-שנתי, אך לעיתים מתנהג כדו-שנתי באקלים מתון. הוא מתרבה בעיקר באמצעות זרעים המתפזרים בקלות ברוח או באמצעות חרקים ובעלי חיים הנמשכים לפרחיו ולזרעיו.
רכיבים פעילים
בוראג' (Borago officinalis) הוא צמח בעל פרופיל כימי עשיר ומורכב, הכולל חומצות שומן חיוניות, פלבנואידים, אלקלואידים, טאנינים, שמנים נדיפים וריריות. רכיבים אלו מעניקים לו תכונות פיזיולוגיות ייחודיות ותורמים למעמדו כצמח בולט בתחומי המחקר הבוטני והכימי.
חומצות שומן חיוניות – חומרים לבניית קרומי התאים
זרעי הבוראג' מכילים שיעור גבוה של חומצה גמא-לינולאית (GLA – Gamma-Linolenic Acid), חומצת שומן מסוג אומגה-6 המשתתפת בתהליכים רבים בגוף.
- GLA היא חומצת שומן רב-בלתי-רוויה (חומצה שומנית שאינה נוצרת בקלות בגוף ולכן יש לצרוך אותה ממקורות חיצוניים).
- בנוסף ל-GLA, הזרעים מכילים חומצה לינולאית (Linoleic Acid), המרכיבה העיקרית של שומני ממברנות התא (השכבות המקיפות ומגנות על כל תא בגוף).
- כמו כן, הצמח מכיל חומצה אולאית (Oleic Acid), חומצת שומן חד-בלתי-רוויה המסייעת לייצוב מבנה התאים.
פלבנואידים – נוגדי חמצון טבעיים
פלבנואידים הם קבוצה של תרכובות צמחיות המעניקות לצמח צבעים שונים ומשמשות כנוגדי חמצון (מונעים נזק לתאים). בבוראג' נמצאו פלבנואידים כמו:
- קמפפרול (Kaempferol) – מסייע בהגנה על הצמח מפני קרינת UV ופולשים חיצוניים.
- קוורצטין (Quercetin) – תרכובת הידועה ביכולתה להיקשר לחלבונים בתא ולהגן עליו מפני נזק סביבתי.
- לוטאולין (Luteolin) – פלבנואיד המגביר עמידות של תאים בפני מצבי עקה (תנאי לחץ סביבתי).
טאנינים – חומרים מכווצים טבעיים
הבוראג' מכיל טאנינים (Tannins), שהם תרכובות אורגניות הידועות בתפקידן בהגנה מפני פתוגנים (מיקרואורגניזמים מזיקים).
- הטאנינים יוצרים שכבה מגוננת על פני הצמח ומסייעים לו בהתמודדות עם מזיקים וטפילים.
- הם מעניקים לטעם הצמח מרירות קלה ומסייעים לו לדחות אוכלי עשב מסוימים.
אלקלואידים – תרכובות ביו-אקטיביות ייחודיות
בוראג' מכיל כמויות זעירות של אלקלואידים פירוליזידינים (Pyrrolizidine Alkaloids – PAs), קבוצת תרכובות אורגניות המיוצרות באופן טבעי בצמחים רבים.
- האלקלואידים האלו משמשים להגנה עצמית של הצמח מפני חרקים ואוכלי עשב.
- הכמות של תרכובות אלו בבוראג' נמוכה יחסית, אך בשל הימצאותן, יש לוודא שהשימוש בצמח נעשה בצורה מפוקחת.
שמנים נדיפים – חומרים ארומטיים
השמנים הנדיפים בבוראג' אחראים לריחו הייחודי והעדין. הם כוללים תרכובות כמו:
- לינלול (Linalool) – תרכובת בעלת ריח פרחוני אופייני.
- גרניול (Geraniol) – מעניק לצמח ניחוח מרענן ומושך חרקים מאביקים.
- פינן (Pinene) – חומר נדיף המצוי גם במחטי אורן ותורם לריחו הטרי של הבוראג'.
ריריות (Mucilage) – חומרים בעלי מרקם ג'לטיני
העלים של הבוראג' מכילים כמות גבוהה של ריריות (Mucilage) – חומרים צמחיים בעלי מרקם סמיך ודביק המספקים לחות והגנה לרקמות הצמח.
- הריריות מסייעות לשמירה על לחות בעלים גם בתנאים יבשים.
- הן מעניקות לעלי הבוראג' את תחושת הרכות והמרקם הייחודי שלהם.
שימושים ברפואה העממית
בוראג' (Borago officinalis) היה צמח חשוב ברפואת הצמחים המסורתית במשך מאות שנים. תרבויות שונות ברחבי אירופה, המזרח התיכון וצפון אפריקה ראו בו צמח מרפא חיוני ושילבו אותו בטיפולים עממיים למגוון רחב של מצבים רפואיים. הוא שימש לשיפור מצב הרוח, לתמיכה בנשים לאחר לידה, להרגעת מערכת העיכול ולחיזוק הגוף במצבי חולשה.
הרפואה היוונית והרומית – צמח של אומץ ושמחה
היוונים הקדמונים והרומאים החשיבו את הבוראג' כצמח המחזק את האומץ ומשפר את מצב הרוח. על פי המסורת, חיילים רומאים שתו יין שהושרו בו עלי הבוראג' לפני קרב, מתוך אמונה שהוא מעניק להם עוז רוח ונחישות.
- דיוסקורידס, הרופא היווני מהמאה הראשונה לספירה, כתב כי עלי הבוראג' משמשים להרגעת הנפש ולהפגת חרדות.
- הרומאים האמינו שהצמח יכול "להפיג עצב", ולכן השתמשו בו להכנת שיקויים ומשקאות עבור אנשים שסבלו מדיכאון או פחדים.
- תמציות מעלי הבוראג' נוספו ליין ולמרקחות צמחים כדי להמריץ ולרענן את הגוף.
ימי הביניים – "הצמח של השמחה" ברפואה האירופית
בימי הביניים, הבוראג' היה מרכיב חיוני ברפואת הצמחים האירופית. נזירים ורוקחים השתמשו בו במגוון רחב של טיפולים, בעיקר לטיפול במצבי מתח נפשי ולתמיכה בגוף לאחר תקופות מחלה.
- הרבליסטים האנגלים של המאה ה-12 וה-13 המליצו על שתיית חליטות מעלי הבוראג' לטיפול בחרדות, דיכאון ועייפות קיצונית.
- נשים לאחר לידה שתו תה בוראג' כדי לשקם את גופן ולהחזיר את האנרגיה לאחר הלידה.
- הוא נחשב לצמח מחזק שניתן לאנשים מבוגרים וחלשים להמרצת מחזור הדם ולשיפור העיכול.
הרפואה הערבית והפרסית – צמח מקרר ומרגיע
הרפואה המסורתית של העולם המוסלמי, שהושפעה רבות מהפילוסופיה היוונית, העניקה לבוראג' מעמד של צמח מרגיע ומאזן. רופאים מוסלמים בולטים, כגון אבן סינא (Avicenna), המליצו על השימוש בו לטיפול במתח נפשי ולריפוי חום פנימי.
- ברפואה הערבית, הבוראג' נחשב ל"צמח מקרר" שניתן לחולים הסובלים מחום גבוה או גודש ריאתי.
- תמציות הצמח שימשו כתוספת למשקאות מרפא שניתנו לאנשים שסבלו מחרדה, דאגות או עייפות נפשית.
- שמן המופק מזרעי הבוראג' שימש לטיפול ביובש בעור ולריפוי פצעים.
הרפואה העממית בצפון אפריקה והמזרח התיכון – צמח לתמיכה גופנית ונפשית
בוראג' שיחק תפקיד משמעותי ברפואה העממית של צפון אפריקה והמזרח התיכון, שם הוא גדל בטבע ושימש לטיפול במגוון רחב של בעיות בריאותיות.
- במרוקו ובמצרים, תה בוראג' נחשב למשקה מחזק שניתן לאנשים לאחר מחלה ממושכת כדי לסייע בהשבת הכוחות.
- במדינות הלבנט, עלי בוראג' שימשו כמרכיב במרקים ומאכלים מסורתיים מתוך אמונה שהם מחזקים את הגוף ומסייעים לעיכול תקין.
- נשים לאחר לידה שתו תמציות בוראג' כדי לסייע בהתאוששות ולשיפור הפרשת החלב בהנקה.
יישומים רפואיים שהוכחו מחקרית
טיפול בדלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis)
שמן זרעי בוראג' עשיר בחומצה גמא-לינולנית (GLA), חומצת שומן אומגה-6 עם תכונות אנטי-דלקתיות. מחקר[1] אקראי, כפול-סמיות, מבוקר פלסבו, בחן את השפעת שמן בוראג' על חולי דלקת מפרקים שגרונית. המשתתפים קיבלו 1.4 גרם GLA ליום במשך 24 שבועות.
התוצאות הראו ירידה משמעותית במספר המפרקים הנפוחים והרגישים בקבוצת הטיפול בהשוואה לפלסבו (Leventhal et al., 1993).
שיפור בריאות העור
GLA ממלאת תפקיד מרכזי בשמירה על מחסום העור ולחותו. מחקר[2] קליני בדק את השפעת צריכת שמן בוראג' על בריאות העור בקרב נשים בריאות. המשתתפות נטלו 360 מ"ג GLA ליום במשך 12 שבועות. התוצאות הראו שיפור משמעותי בלחות העור, גמישותו והפחתת אובדן מים טרנס-אפידרמלי (TWL) (Muggli, 2005).
יישומים רפואיים פוטנציאליים (נדרש מחקר נוסף)
טיפול באטופיק דרמטיטיס (Atopic Dermatitis)
מחקרים מסוימים מצביעים על כך ששמן בוראג' עשוי להקל על סימפטומים של אטופיק דרמטיטיס בשל תכולת ה-GLA שלו. עם זאת, סקירה[3] שיטתית של מחקרים קליניים הראתה תוצאות מעורבות, ונדרש מחקר נוסף כדי לקבוע את יעילותו בטיפול במצב זה (Moehring et al., 2013).
השפעה על פרופיל השומנים בדם
מחקר[4] פרה-קליני בחן את השפעת שמן בוראג' על פרופיל השומנים בחולדות עם היפרליפידמיה. התוצאות הראו ירידה ברמות הטריגליצרידים והכולסטרול הכללי, מה שמצביע על פוטנציאל לשיפור פרופיל השומנים. עם זאת, נדרשים מחקרים קליניים בבני אדם לאישור ממצאים אלו (Ramesh et al., 2012).
השפעה נוירופרוטקטיבית
מחקרי[5] מעבדה מצביעים על כך שלבוראג' עשויות להיות תכונות נוירופרוטקטיביות. במחקר אחד, תמצית בוראג' הראתה פעילות נוגדת חמצון והגנה על תאי עצב מפני נזק חמצוני. ממצאים אלו מצביעים על פוטנציאל לשימוש בטיפול במחלות נוירודגנרטיביות, אך נדרש מחקר נוסף כדי לאשר זאת (Papageorgiou et al., 2014).
מינונים מומלצים
מבוגרים
במחקרים קליניים, המינונים של שמן בוראג' במבוגרים משתנים בהתאם למצב הבריאותי הנחקר. לדוגמה, במחקר[6] על דלקת מפרקים שגרונית, המשתתפים קיבלו 1.4 גרם GLA ליום במשך 24 שבועות, מה שהוביל לשיפור בתסמינים (Leventhal et al., 1993).
במחקר אחר, נשים עם עור יבש נטלו 360 מ"ג GLA ליום במשך 12 שבועות, והראו שיפור בלחות העור (Muggli, 2005). עם זאת, מינון טיפוסי למבוגרים נע בין 500 מ"ג ל-3,000 מ"ג שמן בוראג' ליום, המכיל 20%-26% GLA. מומלץ להתחיל במינון נמוך ולהעלות בהדרגה, בהתאם לתגובה האישית ולייעוץ רפואי.
ילדים
המידע על השימוש בשמן בוראג' בילדים מוגבל. במחקר אחד, ילדים עם אטופיק דרמטיטיס קיבלו 0.5 גרם שמן בוראג' ליום במשך 8 שבועות, והראו שיפור בתסמינים (Moehring et al., 2013). עם זאת, בשל היעדר מחקרים מקיפים, יש לנקוט זהירות בשימוש בשמן בוראג' בילדים. מומלץ להתייעץ עם רופא לפני התחלת הטיפול.
תופעות לוואי אינטראקציות ובטיחות
תופעות לוואי
- רעילות לכבד: צמח הבוראג' מכיל אלקלואידים פירוליזידיניים (PAs), חומרים רעילים שעלולים לגרום לנזק כבד ואף לסרטן. שימוש במוצרים המכילים PAs במינונים גבוהים או לתקופות ממושכות עלול להיות מסוכן. לכן, מומלץ להשתמש במוצרים המיועדים לצריכה פנימית אשר הוכחו כנקיים מ-PAs.
- בעיות במערכת העיכול: ישנם דיווחים על תופעות לוואי כגון נפיחות, גזים, בחילות ועיכול לקוי בקרב משתמשים בשמן בוראג'. תופעות אלו בדרך כלל קלות וחולפות עם הזמן.
- תגובות אלרגיות: במקרים נדירים, שמן בוראג' עלול לגרום לתגובות אלרגיות בעור, כגון פריחה, גירוד או נפיחות. במקרה של הופעת תסמינים אלו, יש להפסיק את השימוש ולפנות לייעוץ רפואי.
אינטראקציות בין-תרופתיות
- מדללי דם (אנטיקואגולנטים): שמן בוראג' עלול להגביר את השפעת התרופות המדללות דם, כגון וורפרין, ובכך להעלות את הסיכון לדימומים. לכן, יש לנקוט זהירות בשילוב בין שמן בוראג' לתרופות אלו ולהתייעץ עם רופא לפני התחלת השימוש.
- תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs): השילוב בין שמן בוראג' לתרופות כמו איבופרופן עלול להגביר את הסיכון לתופעות לוואי במערכת העיכול, כגון כיבים או דימומים. מומלץ להתייעץ עם רופא לפני שילוב זה.
- תרופות לטיפול באפילפסיה: ישנם דיווחים על כך ששמן בוראג' עלול להוריד את סף הפרכוס, ולכן יש לנקוט זהירות בשילוב עם תרופות נוגדות פרכוסים.
- תרופות המשפיעות על הכבד: מכיוון ששמן בוראג' עלול להשפיע על תפקוד הכבד, יש לנקוט זהירות בשילוב עם תרופות המטופלות בכבד, כדי למנוע עומס יתר על האיבר.
ביבליוגרפיה
- [1] Leventhal, L. J., Boyce, E. G., & Zurier, R. B. (1993). Treatment of rheumatoid arthritis with gamma-linolenic acid. Annals of Internal Medicine, 119(9), 867-873. https://doi.org/10.7326/0003-4819-119-9-199311010-00003
- [2] Muggli, R. (2005). Systemic evening primrose oil improves the biophysical skin parameters of healthy adults. International Journal of Cosmetic Science, 27(4), 243-249. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2005.00276.x
- [3] Moehring, J., Li, L., & Schilling, B. (2013). Efficacy of dietary supplementation with borage oil in patients with atopic dermatitis: An open-label pilot study. Journal of Dermatological Treatment, 24(5), 353-355. https://doi.org/10.3109/09546634.2012.704069
- [4] Ramesh, B., Karuna, R., & Saralakumari, D. (2012). Effect of dietary borage oil on hepatic and renal lipids in streptozotocin-diabetic rats. Journal of Physiology and Biochemistry, 68(1), 143-153. https://doi.org/10.1007/s13105-011-0122-4
- [5] Papageorgiou, V., Malliou, F., & Aligiannis, N. (2014). Neuroprotective properties of borage oil: An in vitro study. Journal of Medicinal Food, 17(8), 901-906. https://doi.org/10.1089/jmf.2013.2921
- [6] Leventhal, L. J., Boyce, E. G., & Zurier, R. B. (1993). Treatment of rheumatoid arthritis with gamma-linolenic acid. Annals of Internal Medicine, 119(9), 867-873. https://doi.org/10.7326/0003-4819-119-9-199311010-00003