הרבלי – רפואה טבעית עם גישה מדעית

טיפול תזונתי, צמחי מרפא, רפואה טבעית מסורתית ותוספי תזונה

טיפולים טבעיים להפרעה טורדנית כפייתית (OCD)

אשה עם הפרעה טורדנית כפייתית שואבת אבק בסלון ביתה, כשהיא חובשת מסכה וכפפות סטריליות

סקירת האפשרויות הטבעיות לטיפול והקלה על תסמיני OCD בילדים ומבוגרים.

תרופות מרשם הן לרוב קו הטיפול הראשון בהפרעה טורדנית כפייתית (OCD). עם זאת, השימוש בתרופות קונבנציונאלית אינו תמיד יעיל ולעתים עלול להיות כרוך בתופעות לוואי לא נעימות.

לאור זאת, רבים מהסובלים מעוניינים לנסות תרופות טבעיות. לעתים בשילוב תרופות קונבנציונאליות או כתחליף לתרופות קונבנציונאליות.

הבנת היסודות שבבסיס ההפרעה

הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) היא מצב בריאות נפשי מורכב, שלעתים קרובות אינו מובן כהלכה. הפרעה משפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם ומתאפיינת במחשבות מתמשכות, לא רצויות (אובססיות) והתנהגות חזרתית (כפייתית).

ההפרעה יכולה להשפיע באופן משמעותי ביותר על חיי היומיום של הפרט ורווחתו הכללית.

מהו OCD?

OCD היא למעשה הפרעת חרדה כרונית, המתבטאת במחשבות אובססיות וחודרניות הגורמות מצוקה משמעותית. מצוקה זו מובילה לכפייתיות (קומפולסיביות). קרי, מצב שבו הסובל מבצע פעולות חוזרות ו/או טקסים נפשיים בניסיון להקל על החרדה.

התנהגויות כפייתיות אלו מספקות הקלה זמנית בלבד, כאשר הימנעות מביצוען מגבירה את עוצמת החרדה.

ספקטרום התסמינים

ההפרעה מתבטאת בצורות ודרגות חומרה שונות. אובססיות נפוצות כוללות: פחד מחיידקים, צורך בשמירה על סדר, ומחשבות חודרניות על פגיעה. קומפולסיות יכולות לכלול הקפדה קיצונית על ניקיון, סידור חפצים באופן סימטרי ובדיקה חוזרת ונשנית שהדלת נעולה או שהמכשירים כבויים.

סוג האובססיות והקומפולסיות מגוון למדי ויכול להיות שונה מאוד בין אדם לאדם.

השפעה על חיי היומיום

עוצמת תסמיני OCD יכולה לנוע בין חוסר נוחות קלה ועד למצב שגורם לאדם תשישות קיצונית.

אנשים עם מצב קשה עלולים למצוא את עצמם מבלים שעות ארוכות במחשבות חוזרות ו/או בביצוע התנהגויות כפייתיות, המשבשות באופן משמעותי את פעילויות היומיומיום ואת האינטראקציות החברתיות.

הפרעה זו עלולה להוביל למצוקה משמעותית ולתחושות של חוסר אונים, להשפיע באופן שלילי על היכולת לתפקד בעבודה, על מערכות יחסים ולפגוע בהנאה ובאיכות החיים הכללית.

מעורבות גנטית וסביבתית

התפתחות הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית מושפעת ממשחק גומלין מורכב, הכולל גורמים גנטיים וסביבתיים. הבנת האינטראקציה הזו חיונית לפיתוח מודל אחיד של המנגנונים הבסיסיים.

גורמים גנטיים

מחקרים[1] הראו שלגנטיקה יש תפקיד משמעותי מבחינת הסיכון לפתח OCD.

התורשה של תסמינים אובססיביים-קומפולסיביים מצביעה על שונות, בין קבוצות גיל. בקרב ילדים, לתסמינים ממקור גנטי יש השפעה בולטת, כאשר הערכות נעות בין 45% – 65%.

שיעור זה מצביע על מרכיב גנטי חזק בביטוי של תסמיני OCD אצל אנשים צעירים יותר. לעומת זאת, בקרב מבוגרים ההשפעה הגנטית על תסמינים אובססיביים-קומפולסיביים מעט נמוכה יותר, כאשר מחקרים מצביעים על טווח שבין 27% – 47%.

נתונים אלה מצביעים על כך שאנשים עם היסטוריה משפחתית של OCD נוטים לפתח את ההפרעה. עם זאת, חשוב לציין שלא כל האנשים עם נטייה גנטית יפתחו בהכרח OCD.

גורמים סביבתיים

להשפעות סביבתיות יש גם תפקיד קריטי בהתפרצות ובהתפתחות OCD, כאשר לכ-50% מכלל האנשים המאובחנים לראשונה, אין קרוב משפחה מדרגה ראשונה עם ההפרעה.

גורמים אלה יכולים להיות שונים ומגוונים[2], החל ממצבים רפואיים טרום לידתיים או סביב הלידה, כגון משקל לידה נמוך ועישון של האם במהלך ההיריון, וכלה באירועים שליליים במהלך החיים, כמו התעללות מינית בילדות.

אינטראקציה בין גנטיקה וסביבה

הקשר בין גורמים גנטיים וסביבתיים הוא דינמי ותלוי גיל. כלומר, לגורמים גנטיים מסוימים עשויות להיות השפעות שונות בשלבי התפתחות שונים.

לגורמים סביבתיים יכולה להיות השפעה משתנה על אנשים, בהתאם למבנה הגנטי שלהם. משמעות הדבר היא שאצל אנשים עם נטייה גנטית מסוימת, עשויה להיות רגישות גבוהה יותר להשפעות של חוויות סביבתיות שליליות או מלחיצות.

צמחי מרפא ותוספי תזונה: טיפול חלופי ו/או משלים

אפשרויות השימוש בתרופות טבעיות להפרעה טורדנית כפייתית, נבדקות כל העת. הן כטיפולים אלטרנטיביים פוטנציאליים והן כטיפולים משלימים. הצורך נובע מהמגבלות הידועות של הטיפולים הקונבנציונליים, לרבות הפוגה לא מלאה ותופעות לוואי.

מספר צמחי מרפא הראו פוטנציאל טיפולי ב-OCD והצטברו ראיות קליניות התומכות בשימוש בחלקם:

זעפרן (Crocus sativus)

זעפרן, הידוע ביכולתו לשפר את מצב הרוח, הראה השפעות חיוביות על תסמיני OCD.

ניסוי[3] קליני כפול סמיות משנת 2017 השווה בין היעילות של זעפרן ופלובוקסמין (תרופה נוגדת דיכאון, הידועה בשם המסחרי פבוקסיל), בטיפול בהפרעה אובססיבית-קומפולסיבית קלה עד בינונית.

הממצאים הראו ששתיהן הפגינו יעילות זהה. כלומר זעפרן היה יעיל בדיוק כמו פלובוקסמין.

עכנאי פרסי (echium amoenum)

עכנאי פרסי, הידוע גם בשמות העממיים "לשון הפר הפרסי" ו"גולה גאב זבון", נחשב לאחד מצמחי המרפא החשובים ברפואה האיראנית המסורתית. הוא הוכיח יעילות קלינית בהפחתת תסמיני OCD.

במחקר[4] משנת 2009 נמצא שתמצית עכנאי פרסי מראה השפעות חיוביות על התנהגויות אובססיביות וכפייתיות, כמו גם חרדה כללית. השפעות חיוביות אלו נצפו החל מהשבוע הרביעי לטיפול.

פרע מחורר (היפריקום)

תכונותיו נוגדות הדיכאון ידועות והוכחו קלינית. אולם טרם התבררה יעילותו והשפעתו על OCD באופן מבוסס. ניסוי פתוח[5] משנת 2000 הראה שיפור משמעותי בחולים שטופלו באמצעות היפריקום.

גדילן מצוי (Silybum marianum)

גדילן מצוי, הידוע בשל השפעותיו המגנות על הכבד, מראה הבטחה גם בטיפול ב-OCD.

מחקר[6] מ-2010 השווה את היעילות הקלינית בין תמצית גדילן ובין פלואוקסטין (פרוזאק). מסקנת החוקרים שאין הבדל משמעותי ביעילות ביניהם בטיפול ב-OCD. בנוסף, שכיחות תופעות הלוואי שנצפו הייתה דומה בשתי הקבוצות.

ולריאן רפואי (Valeriana officinalis)

ולריאן משמש באופן שגרתי לטיפול בהפרעות שינה וחרדה. חוקרים סבורים שוולריאן עשוי גם להביא תועלת לחולי OCD. במחקר[7] כפול סמיות מ-2011 ולריאן הציג השפעות אנטי-אובססיביות ואנטי-קומפולסיביות מסוימות.

ויתניה משכרת (אשווגנדה)

אשווגנדה ידוע בתכונותיו מפחיתות המתחים ומכאן הסברה שהוא יכול להביא תועלת במצבי OCD.

מחקר[8] כפול סמיות מבוקר פלצבו, מ-2016 מצביע על כך שתמצית אשווגנדה עשויה להיות בטוחה ויעילה לטיפול בהפרעה טורדנית כפייתית בדומה לנוגדי דיכאון מקבוצת ה-SSRI (מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין סלקטיביים), כמו ציפרלקס, סרוקסט ופבוקסיל.

מיו-אינוזיטול (Myo-Inositol)

מיו-אינוזיטול הוא מולקולה קטנה המעורבת בתקשורת תאית, ומקיימת אינטראקציה עם נוירוטרנסמיטורים כמו סרוטונין וגלוטמט. מספר מחקרים בוצעו להערכת התועלת של מתן מיו-אינוזיטול לחולי OCD.

הממצאים[9] העלו שמתן מיו-אינוזיטול, במינונים של כ- 18 גרם ליום, עשוי להועיל. במיוחד כאשר הוא ניתן בנפרד לתרופות ממשפחת ה-SSRI. תופעות הלוואי העיקריות שדווחו היו במערכת העיכול אך הן היו בדרך כלל קלות ופחתו עם הזמן.

N-אצטיל-ציסטאין (NAC) וויטמין D

היעילות של שני התוספים נבדקה הן בטיפול ב-OCD והן בטיפול ב- OCD עמיד (מצב שבו חולים לא מגיבים בצורה מספקת לטיפול תרופתי).

ידוע כי N-אצטיל-ציסטאין משנה את השחרור הסינפטי של גלוטמט (מוליך עצבי) ומווסת מסלולים דלקתיים, דבר שיכול להציע השפעות נוירו-פרוטקטיביות. כמו כן, התפקיד של ויטמין D במנגנון המעורר יצירת גלוטתיון במוח צוין כנקודת חשובה.

בנוסף להשפעתם הביוכימית, עשויים תוספים תזונתיים אלה להציע יתרונות פסיכולוגיים לא מבוטלים עקב הנכונות החיובית של מטופלים להשתמש בהם, בהשוואה לטיפולים תרופתיים קונבנציונאליים.

ביבליוגרפיה

  • [1] Pauls DL. The genetics of obsessive-compulsive disorder: a review. Dialogues Clin Neurosci. 2010;12(2):149-63. doi: 10.31887/DCNS.2010.12.2/dpauls. PMID: 20623920; PMCID: PMC3181951. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181951/
  • [2] Mahjani B, Klei L, Hultman CM, Larsson H, Devlin B, Buxbaum JD, Sandin S, Grice DE. Maternal Effects as Causes of Risk for Obsessive-Compulsive Disorder. Biol Psychiatry. 2020 Jun 15;87(12):1045-1051. doi: 10.1016/j.biopsych.2020.01.006. Epub 2020 Jan 22. PMID: 32199606; PMCID: PMC8023336. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8023336/
  • [3] Esalatmanesh S, Biuseh M, Noorbala AA, Mostafavi SA, Rezaei F, Mesgarpour B, Mohammadinejad P, Akhondzadeh S. Comparison of Saffron and Fluvoxamine in the Treatment of Mild to Moderate Obsessive-Compulsive Disorder: A Double Blind Randomized Clinical Trial. Iran J Psychiatry. 2017 Jul;12(3):154-162. PMID: 29062366; PMCID: PMC5640576. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5640576/
  • [4] Sayyah, Mehdi, et al. "Efficacy of aqueous extract of Echium amoenum in treatment of obsessive–compulsive disorder." Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry 33.8 (2009): 1513-1516.‏ https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278584609002814
  • [5] Taylor LH, Kobak KA. An open-label trial of St. John's Wort (Hypericum perforatum) in obsessive-compulsive disorder. J Clin Psychiatry. 2000 Aug;61(8):575-8. doi: 10.4088/jcp.v61n0806. PMID: 10982200. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10982200/
  • [6] Sayyah, Mehdi, et al. "Comparison of Silybum marianum (L.) Gaertn. with fluoxetine in the treatment of Obsessive− Compulsive Disorder." Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry 34.2 (2010): 362-365.‏ https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278584609004278
  • [7] Pakseresht, Siroos, Hatam Boostani, and Mehdi Sayyah. "Extract of valerian root (Valeriana officinalis L.) vs. placebo in treatment of obsessive-compulsive disorder: a randomized double-blind study." Journal of complementary & integrative medicine 8.1 (2011).‏
  • [8] Jahanbakhsh, Seyedeh Pardis, et al. "Evaluation of the efficacy of Withania somnifera (Ashwagandha) root extract in patients with obsessive-compulsive disorder: A randomized double-blind placebo-controlled trial." Complementary Therapies in Medicine 27 (2016): 25-29.‏ https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229916300504
  • [9] 11. Fux M, Levine J, Aviv A, Belmaker RH. Inositol treatment of obsessive-compulsive disorder. Am J Psychiatry. 1996 Sep;153(9):1219-21. doi: 10.1176/ajp.153.9.1219. PMID: 8780431. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8780431/
טיפולים טבעיים להפרעה טורדנית כפייתית (OCD)
0 0 הצבעות
דירוג מאמר
הרשמה
הודעה על
0 תגובות
החדשה ביותר
הישן ביותר קיבל את מירב ההצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
Scroll to top

תפריט נגישות